12.8.08

Που θα το πανηγυρίσουμε το 15αύγουστο?




Καταρχάς, ευχαριστώ για την πρόσκληση – πρόκληση Mafaldaq! Καλώς σας βρίσκω όλους!

Είχα άγχος λοιπόν, για το τι να γράψω, για πρώτη φορά!!! Μετά από σκέψη και άγχος, σήμερα διαβάζοντας την κυριακάτική εφημερίδα μου, έπεσε το μάτι μου σε έναν τίτλο…. «Πανηγύρια για το 15αύγουστο». Και εκεί έγινε το link μέσα μου… και λέω σαν Panigirtzou οφείλεις να ενημερώσεις τον κόσμο.

Χαρακτηριστική μυρωδιά τσίκνας, κλαρίνα και ας αρχίσουν οι χοροί! Ω ρε γλέντια υπαίθρια με ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι, όπως λένε, το «Πάσχα του καλοκαιριού»! Η αλήθεια είναι ότι παντού γιορτάζεται η Παναγία, σε κάθε μέρος της Ελλάδας υπάρχει έστω και ένα εκκλησάκι, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία! Αλλά, κατά βάση, δεν το βλέπουν όλοι από θρησκευτικής άποψης, αλλά ως ανάγκη συμμετοχής, σε ένα υπαίθριο γλέντι για ξεφάντωμα!

Εκτός από τις περιοχές, όπου κάθε χρόνο «βουλιάζουν» από κόσμο και είναι πιο δημοφιλείς, όπως π.χ. Τήνος, Πάρος, Σουμελά, όπως προείπα το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η Σιάτιστα του νομού Κοζάνης κρατά εδώ και χρόνια αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών της, με το έθιμο των καβαλάρηδων. Το ξέφρενο γλέντι στην περιοχή ξεκινά από τις 14/08 και σταματά ανήμερα του 15αύγουστου.


Επίσης, το πανηγύρι στη Βλάστη Πτολεμαΐδας με τον παραδοσιακό «τρανό χορό» είναι ένα γεγονός, που προσελκύει αρκετούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν εκτός από το άφθονο κρασί, το καλό φαΐ, την μουσική και τον «τρανό» χορό, που διαρκεί τρεις μέρες, έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά της τοποθεσίας.

Στα πλαίσια, λοιπόν, του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, διοργανώνονται και διάφορα φεστιβάλ, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε διάφορες εκδηλώσεις, αν βρε παιδί μου, δεν είμαστε fun της τσίκνας και του κλαρίνου!

Άντε και καλή διασκέδαση!

5 σχόλια:

ZlatkoGR είπε...

Τι πιο ταιριαστό για μια Panigirtzou! Καλωσήρθες κι εσύ!

Εγώ προσωπικά πάντως θα μείνω μακριά από Παναγίες εκείνη τη μέρα. Με εκνευρίζει ο πολύς κόσμος...

Silver είπε...

Καλως όρισες και εσυ! Λοιπόν να σας ενημερλωσω με τη σειρά μου ότι και στη Χαλκιδική θα γινεται χαμός απο πανηγύρια εκείνη τη μέρα με το μεγαλύτερο στη Μ.Παναγία. Θα συμφωνήσω με το zlatko οτί το ιδανικό είναι να μείνεις εκτός, λόγω κόσμου αλλά για όσους θέλουν να πανηγυρίσουν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Εγώ θα είμαι σε κάποιο από όλα τα happenings λόγω δουλειάς...

bunnysuicides είπε...

καλωσήρθες Πανηγυρτζού! ε, βέβαια, το πρώτο σου ποστ δεν θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο!
εγώ δυστηχώς τον 15αύγουστο θα μένω σε χωριό που λέγεται Παναγιά οπότε θα φάω όλο το κλαρίνο στη μάπα..!

efou είπε...

Καλή αρχή Πανηγυρτζού μας!
Αν και δυστυχώς δε θα είμαι στα Γιάννενα για να παρεβρεθώ σ'ένα κλασσικό ηπειρώτικο πανηγύρι πιστεύω η τύχη θα μου χαμογελάσει και θα ευχαριστηθώ λίγο κλαρίνο :-Ρ

mafaldaQ είπε...

Τι επίκαιρο post! Σε καλωσορίζω και εγώ, λοιπόν, αν και λίγο καθυστερημένα (μόλις επέστρεψα) και εύχομαι πολλά και χαρωπά posts όπως αυτό!

Καλή αρχή στο blogging, επίσης!