5.8.08

Φωτογραφίες του κουτιού


Like fireworks, originally uploaded by tearoom.

Πρωί Σαββάτου στο σκοτεινό θάλαμο και κάποιος μπαίνει τρέχοντας και πετάει ένα φωτογραφικό χαρτί στην εμφάνιση. Περιμένει όλο αγωνία να δει το αποτέλεσμα και φαίνεται κάπως αποθαρρημένος. Το αποτέλεσμα περίεργο και πριν προλάβω να ρωτήσω, φεύγει πάλι τρέχοντας. Μετά άκουσα τον όρο pinhole! Και απλά ενθουσιάστηκα! Δανείζομαι τον ορισμό από το FotoArt:

"Η φωτογραφία pinhole είναι η φωτογραφία χωρίς φωτογραφικό φακό. Την θέση του φακού παίρνει μια μικρή τρύπα και χάρη στην ευθύγραμμη μετάδοση του φωτός, παίρνουμε στην πλάτη της φωτογραφικής μηχανής, ένα αντεστραμμένο είδωλο. Αυτή η φωτογραφική μηχανή, δεν χρειάζεται να είναι τίποτε περισσότερο από ένα σκοτεινό κουτί, που να μπορεί να ανοίγει, για να μπορούμε να τοποθετούμε μέσα του το φωτοευαίσθητο υλικό. Οι φωτογραφίες με την pinhole είναι διαφορετικές από τις φωτογραφίες με φακό.

Έχουν λιγότερη οξύτητα, έχουν περισσότερα χρωματικά σφάλματα και δεν σηκώνουν μεγάλη μεγέθυνση. Από την άλλη, οι φωτογραφίες pinhole έχουν σχεδόν άπειρο βάθος πεδίου, σε οποιαδήποτε εστιακή απόσταση και καθόλου παραμόρφωση όσο ευρυγώνιες και να είναι. Όμως όσο πιο ευρυγώνιες είναι τόσο πιο πολύ βινιετάρουν και σκοτεινιάζουν σταδιακά προς τις άκρες του κάδρου. Η ιστορική διαδρομή της pinhole είναι ίδια με της camera obscura και της φωτογραφίας.

H προσθήκη φακού, στην camera obscura, οδήγησε στην φωτογραφία, όπως είναι διαδεδομένη σήμερα, η pinhole παρέμεινε ένα σκοτεινό κουτί με μια τρύπα καρφίτσας, να σχηματίζει το είδωλο."

Ευχαριστώ τον Δάσκαλο Μάνο, που με τον ενθουσιασμό του, με έκανε να ενδιαφερθώ. Αυτό το post, θέλω να το αφιερώσω σε όλους εκείνους, που πιστεύουν ότι η φωτογραφία, είναι θέμα εξοπλισμού, λες και
το πινέλο κάνει τον ζωγράφο.

3 σχόλια:

efou είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και πολύ ωραίες φώτο!

Ανώνυμος είπε...

>θέλω να το αφιερώσω σε όλους εκείνους, που πιστεύουν ότι η φωτογραφία, είναι θέμα εξοπλισμού, λες και το πινέλο κάνει τον ζωγράφο.

Έγραψες πάλι! Πολύ ωραίο post!

mafaldaQ είπε...

@efou: Άντε να σας δω να δοκιμάζετε!

@monte-cristo: Ευχαριστώ, ευχαριστώ! Πότε θα δούμε δικό σου post;