Αν βρεθείτε στο νησί της Ρόδου, και θέλετε να νιώσετε την περιποίηση του χαρεμιού του σουλτάνου, επισκεφτείτε το χαμάμ στην Παλιά Πόλη. Περνώντας μέσα από μεσαιωνικές αψίδες και στενά σοκάκια, κατέληξα στην πλατεία Αρίωνος, γνωστή για τα bars και τα καφέ της. Απέναντι ακριβώς, δέσποζε το παλιό κτίριο του yeni hamam,των νέων λουτρών δηλαδή. Κατασκευασμένο το 1765,ανοίγει τις βαριές πόρτες του ακόμα και σήμερα στους επισκέπτες, για να τους τυλίξει με τους ατμούς της ηδυπάθειας και της ανατολίτικης χαλάρωσης.
Στον προθάλαμο, μπορείτε να πληρώσετε το ανάλογο ποσό εισόδου (5 ευρώ για το χαμάμ,15 για το πλήρες πρόγραμμα, με τρίψιμο και μασάζ) και να πάρετε το κυπελλάκι σας, το κλειδί του ντουλαπιού σας και πετσέτα αν δεν έχετε φέρει δική σας. Αφού γδυθείτε, περνάτε στον κύριο χώρο του χαμάμ, όπου η υπεύθυνη σας τοποθετεί στη δική σας γούβα, με το σκαμνάκι σας.
Jean Léon Gérôme Bain dans le Harem
Καθώς το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους, τα παιχνιδίσματα του φωτός που μπαίνει από τα αστέρια του τρούλου, σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Στον ίδιο χώρο, αιώνες πριν, οι γυναίκες του χαρεμιού δεχόταν τις περιποιήσεις και τον καλλωπισμό για να είναι έτοιμες για τον σουλτάνο. Μέσα από τους ατμούς και το γρανιτένιο πάτωμα, ξετυλίγονται σαν μετάξι οι συνήθειες της ανατολής. Αφού το δέρμα είναι έτοιμο, η κοπέλα που είναι υπεύθυνη για το τρίψιμο και το μασάζ αναλαμβάνει δράση. Στην τσιγγάνα που με έτριψε, την Ευγενία, άρεσαν πολύ τα δαχτυλάκια του ποδιού μου, και της έκανε εντύπωση το λευκό του δέρματός μου. Μου εξήγησε ότι οι τουρκάλες πηγαίνουν στο χαμάμ δύο φορές την εβδομάδα, ακόμα και σήμερα. Το θεωρούν απαραίτητο για τη σωματική τους υγιεινή, και για να διατηρούν το δέρμα τους λευκό και νεανικό. Τρίβοντας με το ειδικό πανάκι, χωρίς σαπουνάδα γιατί κλείνει τους πόρους, αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα. Μετά το ξέπλυμα, ακολουθεί το μασάζ. Με επιδέξιες κινήσεις, σε βοηθά αποβάλεις όλο το στρες και τα νεύρα της ημέρας. Αφού τελειώσει το μασάζ κι από τις δύο πλευρές, το χαμάμ είναι στη διάθεσή σου για να λουστείς, ή απλά να χαλαρώσεις, για όσο θες. Όταν είσαι έτοιμη να βγεις, τυλίγεσαι με την πετσέτα σου και πηγαίνεις στον πάγκο σου για να ντυθείς και να στεγνώσεις.
Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και χαλαρωτική εμπειρία, που θα σας γυρίσει πίσω στο χρόνο και θα σας χαλαρώσει. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αφρόλουτρο, σαμπουάν και πετσέτα. Τα Λουτρά λειτουργούν καθημερινά 10:00-17:00, ενώ τα Σάββατα 8:00-17:00.Λειτουργεί και ανδρικό χαμάμ δίπλα από το γυναικείο.Τις Τετάρτες και τα Σάββατα συνήθως έχουν περισσότερους επισκέπτες, καθώς αποτελούν αγαπημένη συνήθεια των ντόπιων. Ζevk almak!
13 σχόλια:
Παρά τα χίλια δυο τρεχάματα που έχεις αυτήν την περίοδο και για τα οποια, έχω να πω και πάλι... υπομονή, βλέπω ένα πολύ ενδιαφέρον post, για το οποιο επίσημες πηγές, με ενημερώνουν ότι κάποιες, θα το δοκιμάσουν σύντομα :)!
Καλωσήρθες κορίτσι και καλό κουράγιο! Keep posting!
Καλώστην! Ωραίο post, άραγε υπάρχουν και άλλα σε άλλα μέρη;
@Mafalda ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να συμμετέχω.Οι κάποιες που θα το δοκιμάσουν σύντομα,να μας πουν εντυπώσεις!
Καλώς σας βρήκα! :@)
@Καλώς σας βρήκα zlatko.Ευχαριστώ πολύ,σχεδόν παντού έχει από όσο γνωρίζω,μικρότερα ή μεγαλύτερα χαμάμ,μόνο που λίγα λειτουργούν πλέον,καθώς το άκρατο μίσος μας για τη γείτονα χώρα οδήγησε στο κλείσιμο των περισσοτερων.Νομίζω έχει και Θεσσαλονίκη,αν θέλετε μπορώ να το τσεκάρω.
Πολύ ενδιαφέρον ποστ moukelis!
Να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα; γιατί σου δίνουν κυπελλάκι στην είσοδο;
Κάποιες παρούσες!! Καλωσήρθες κι από μένα! Θα πάω μες στο Σεπτέμβρη Ρόδο, μακάρι να προλάβω να επισκεφτώ το χαμάμ!
Ναι, να λειτουργούν εννοούσα. Καλή φάση πάντως, να πας efou!
@alpha:Σ'ευχαριστω,οχι τοσο οσο η χρονομηχανη σου,αλλα προσπαθησα.Το κυπελλακι σου το δινουν για να ριχνεις καυτο νερο απο τη γουβα πανω σου.
@Efou:Καλως σε βρήκα!Να το επισκεφθεις,δε νομιζω να μειώνονται οι ώρες λειτουργίας του το χειμώνα,και δεν διαρκεί πολύ η επίσκεψη,ακομα κι αν δεν έχεις πολύ χρόνο.
@Zlatko θα κοιταξω αν εχει και Θεσσαλονικη καποιο που να λειτουργει ακομα και θα σου πω. :@)
να μου πεις κ μένα! καλωσήρθες moukelis, πολύ χαλλλαρωτικό το ποστ σου!
Είχα ακούσει για το συγκεκριμένο χαμάμ αλλά δεν είχα διαβάσει ως τώρα κάτι. Πολύ ωραίο post!
moukelis, ευχαριστώ για την διευκρίνιση του κυπελλακίου!
@Ζλάτκο
Δεν ξέρω αν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Πόζαρ και έχω ακούσει τα καλύτερα.
Θέλετε να πάμε? Να το βάλουμε και στις εκδρομούλες για bookcrossing!
Ξέχασα:
http://www.loutrapozar.com/greek/home.htm
Το κυπελλάκι που αναφέρεις μήμπως έμοιαζε με hamam tasi? Στην Κωνσταντινούπολη αγόρασα ένα, μή γνωρίζοντας την πραγματική χρήση του, για να βάζω - τί άλλο? - μπισκότα!
Επίσης η Bookcrosser 'gic' πρόσφατα μου έκανα δώρο ένα pestemal - κάτι μεταξύ παρεό και ριχτάρι που τυλίγετε γύρο από το σώμα. Τα παραδοσιακά σχέδια θυμίζουν τραπεζομάντηλο.
Μου αρέσουν όμως τα μοτίβα για pestemal από την Μαύρη Θάλασσα (Karadeniz ή Trabzon) που έχουν μιά ιδιαίτερη ομορφιά με την αντίθεση των κόκκινων, κίτρινων, άσπρων & μάυρων ριγών (ikat), και συχνά το ύφασμα αυτό χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν μοντέρνα ρούχα για παιδιά και ενήλικες.
Δημοσίευση σχολίου