6.8.08

Streetfiles


Η τέχνη στο δρόμο, ή η τέχνη του δρόμου ή όπως επιθυμείτε να μεταφράσετε το street art, είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές τέχνης. Οι καλλιτέχνες, μπορεί να λατρεύονται, για τα δημιουργήματά τους και την ίδια στιγμή, να τρέχουν, να κρυφτούν από τις αστυνομικές αρχές και να κατηγορούνται για βανδαλισμό. Το μέσο είναι οικουμενικό και δημόσιο. Είναι ένας τοίχος, μια μάντρα, ένα βαγόνι, μια επιγραφή και τα όρια ανεξάντλητα. Αν για έναν σχεδιαστή, το λευκό ή το άδειο, μπορεί να προκαλέσει τρόμο και φόβο δημιουργίας, για εκείνους, είναι η ευκαιρία. Ευκαιρία για αστική παρέμβαση με spray, κολλάζ, αφίσες, αυτοκόλλητα, προβολές βίντεο και ότι μπορείτε να φανταστείτε. Ή μάλλον ότι μπορούν να φανταστούν, να τολμήσουν, να χρησιμοποιήσουν. Το graffiti, πέρασε σε άλλη εποχή και το post graffiti μετονομάστηκε σε street art ή street graphics.

Πείτε το όπως το θέλετε. Αγαπήστε το όσο θέλετε και μισήστε το ελεύθερα. Έτσι και αλλιώς η ιστορία του, γράφετε μέσα από προσωπικά βιώματα και από την προσωπική σας αντίληψη. Για όσο, μένει στο δρόμο, άστεγο χωρίς την «διακριτική» χειραγώγηση κάποιου art curator αλλά και προσβάσιμο σε όλους, να παρέμβουν σε αυτό, θα παραμένει μια ουσιαστική επιρροή στην καθημερινότητά μας, είτε το θέλουμε είτε όχι!

Και για όσους, έχουν μάθει να το αγαπάνε και να θέλουν να σταθούν λίγο παραπάνω, ανακάλυψα το streetfiles.org. Μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια και ένα παράθυρο σε όλα όσα δεν θα μπορέσουμε να δούμε από κοντά. Είτε γιατί περπατάμε πολύ βιαστικά, είτε γιατί περπατάμε σε άλλες γειτονιές.

Το ανακάλυψα στο ComputerLove!

2 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

τέλειο! αγαπάω τα graffitiesss!πολύ καλό πόστ κορούλι, πού είναι ο στοχαστής!??

mafaldaQ είπε...

Ευχαριστώ κούνελε! Στοχαστή σε ψάχνουν :)!