30.8.08

Shantel

(Uploaded in Flickr by Revista Wego)

Ο Shantel (πραγματικό όνομα Stefan Hantel) είναι ένας DJ και παραγωγός από τη Γερμανία. Και τι προτείνει; Μια μουσική χωρίς όρια, εκτάσεις και συγκεκριμένες μορφές.

Το κάψιμό του ξεκίνησε όταν βρέθηκε στην Bukovina, στα βορειοανατολικά Καρπάθια, σε μια περιοχή που μοιράζονται η Ρουμανία και η Ουκρανία. Εκεί, στους τόπους από όπου καταγόταν η μητέρα του, η μουσική των τσιγγάνων είναι το κυρίαρχο άκουσμα και αυτό πότισε το DJλίκι του Shantel...

Οι Fanfare Ciocărlia, ο Boban Marković και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες επηρέασαν και ενέπνευσαν τον Shantel και οι ηλεκτρονικά επεξεργασμένοι Βαλκανικοί ήχοι, έγιναν κυρίαρχο μέρος της μουσικής του.

Ο κόσμος γούσταρε, οι βραδιές που έπαιζε σαν DJ, που τις ονόμασε Bukovina Club ως τιμή στην περιοχή, είχαν μεγάλη επιτυχία και κυκλοφόρησε δύο συλλογές με το ίδιο όνομα. Πήρε γι' αυτές, το Award for World Music (τον οποίο θεσμό ανακάλυψα γράφοντας αυτό και θα τον ξεψαχνίσω μέχρι τέλους) του BBC Radio 3 το 2006, στην κατηγορία "Club Global".

Στην πιο πρόσφατη δουλειά του, το Disko Partizani, όπως και στα προηγούμενα δύο cd, συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς μουσικούς από τη γειτονιά μας αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά, μπαίνουν και ελληνικά τραγούδια στο παιχνίδι! Ακούστε το "Θα σπάσω κούπες", το "Φύγε κι άσε με", το "Εγώ είμαι προσφυγάκι" και τον "Μανώλη".

Να πω ακόμα πως έγραψε το soundtrack της τελευταίας ταινίας του Τούρκου Fatih Akin, The Edge Of Heaven, που προβλήθηκε το Γενάρη στη χώρα μας, αλλά και στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, ο Shantel έχει έρθει και στην Ελλάδα για συναυλίες. Ενδεικτικά, να πω για τις Γιορτές της Γης το καλοκαίρι του 2007 στην Βλάστη Κοζάνης και φέτος τον Απρίλη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στα πλαίσια του Gaia Festival. Ελπίζω πως την επόμενη φορά δε θα τον χάσω.

Η μουσική του Shantel είναι ένα πάρτι ανόμοιο με οτιδήποτε έχετε ακούσει μέχρι τώρα. Το techno συναντά την παράδοση, το μπουζούκι και το ακορντεόν κινούνται στους δρόμους του hip-hop και της reggae και τα χάλκινα συνυπάρχουν μαζί με όλα αυτά, συνολικά μια μίξη που δε θα σας αφήσει αδιάφορους. Εκτός από τα παραπάνω, αξίζει να ακούσετε το Disko Partizani, το Tu Romnie (των Fanfare Ciocărlia), το Siki, Siki Baba (των Kočani Orkestar), το Bucovina, το remix του Iag Bari (και πάλι των Fanfare Ciocărlia) και το Disko Boy. Αν και δεν υπάρχει κάποιο τραγούδι που να μην αξίζει το χρόνο σας, σας το υπόσχομαι.

Πάντως, εμένα αυτό το τελευταίο πολύ μου αρέσει. Biographix... πάμε για χορό!



7 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

ρε zlatko, ωραλιος αυτός ο κύριος, δεν το περίμενα! γαμάτο το disco boy, κ το θα σπάσω κούπες το ήξερα!

deadendmind είπε...

Ωραίο post! Μας κάνεις να θέλουμε να ανακαλύψουμε τον κύριο Shantel! :-)

Ανώνυμος είπε...

χα τι μου θύμησες τώρα...!!:)

mafaldaQ είπε...

Πολύ χαίρομαι με τα μουσικά posts! Θα καώ λιγάκι τώρα αλλά αξίζει!

efou είπε...

niiiiice!!! (και επιτέλους κατάλαβα τι σημαίνει το μήνυμά σου στο msn!)

frufruka είπε...

Πολύ ωραίο! (το post), ενδιαφέρων ο τύπος δε λέω, ελπίζω το γουνάκι στο καπέλο να είναι οικολογικό :))

georgia είπε...

για όσους ενδιαφεροντε και δουνε το σχόλιο..ο shantel θα είναι στις 22.11.08 στο principal club της Θεσσαλονίκης.