13.8.08

«Πως ο Αλαίν ντε Μποττόν μπορεί ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ»


Tον γνώρισα πέρσι το καλοκαίρι μέσα από την «Αρχιτεκτονική της ευτυχίας» στις προτάσεις του Ιανού. Σκίρτησα από τον τίτλο, η ποταπή οικονομολόγος και επίδοξη αρχιτεκτόνισσα. Αλαίν ντε Μποττόν ο συγγραφέας, Ελβετός που τώρα ζει στο Λονδίνο. Έξυπνος, διεισδυτικός, διακριτικός, με αίσθηση του χιούμορ ανέλυε για μένα την σπουδαιότητα της αρχιτεκτονικής, τις αρετές των κτιρίων και τα ιδεώδη του σπιτιού (όλα τίτλοι κεφαλαίων).




Φέτος, σε μια κατάσταση αμφισβήτησης των καλοκαιρινών διακοπών να εγγυηθούν την πολύ-αναμενόμενη απόδραση από τα στερεότυπα, αναζήτησα λύση στην «Τέχνη του ταξιδιού». Η ανάγνωση αποδείχτηκε λυτρωτική γιατί στην ουσία επιβεβαίωνε αυτό που είχα «ψυλλιαστεί» κι εγώ με τα χρόνια, ότι όσο μακριά κι αν πάμε τον εαυτό μας πάντα κουβαλάμε, έναv εαυτό που δικαιούται να γεύεται, να ευχαριστιέται, να πλήττει, ή ακόμα να αδρανεί να εκδηλώσει περιέργεια για «συναρπαστικούς» προορισμούς.



Ύστερα από αυτό μπήκα πια στο ευχάριστο «λούκι» να διαβάσω «άπαντα» του Αλαίν ντε Μποττόν. Ακολούθησε η «Μικρή φιλοσοφία του έρωτα», το «Πως ο Προύστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου» και τώρα βρίσκομαι στο «Περί του κοινωνικού status» γιατί δυο πράγματα επιθυμούμε διακαώς στην ζωή (α) να μας αγαπά το έτερον ήμισυ και (β) να μας αγαπά ο κόσμος όλος!







Αγχωμένη γιατί ξέμενα από βιβλία του, καθώς δεν έχω εντοπίσει ακόμα μεταφρασμένο στα ελληνικά το «The consolations of philosophy», αλλά κυρίως γιατί ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον άνθρωπο που μου πρόσφερε τόση ευχαρίστηση, ανάταση θα έλεγα, μέσα από τις σκέψεις του φέτος το καλοκαίρι, μπήκα στον διαδικτυακό του τόπο και έστειλα μήνυμα. Μου απάντησε το επόμενο πρωί!

Αδύνατο να περιγράψω τη χαρά που πήρα, αφού ύστερα από τις αναμενόμενες γαλαντομίες και ευχαριστίες με καθησύχασε διαβεβαιώνοντας με ότι πρέπει να είμαι πιο ευτυχισμένη σαν οικονομολόγος (αν και παραδέχτηκε πως κι ο ίδιος έχει φαντασιώσεις για το πόσο όμορφη θα ήταν ενδεχομένως η ζωή του αρχιτέκτονα, μια φαντασίωση που την διαχειρίζεται με το να χτίζει ο ίδιος το σπίτι του). Μοιραζόμαστε την ίδια πετριά!

Για να επανέλθω όμως η ενθουσιώδης αναγνώστρια, ήθελα μέσα από αυτές τις γραμμές να μεταφέρω την απόλαυση από την ανάγνωση των βιβλίων του Αλαίν ντε Μποττόν. Γιατί, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του συγγραφέα, τα βιβλία καταφέρνουν να ξαναζωντανεύουν αυτά που έχουμε βιώσει είτε σαν σκέψη είτε σαν εμπειρία και που έχουν ξεχαστεί μέσα στην συνήθεια και την διάσπαση της προσοχής μας.

Καλή ανάγνωση!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τα tips! Μου κίνησες το ενδιαφέρον!!

efou είπε...

Πολύ ωραίο ποστ, καλωσήρθες! Δεν έχω διαβάσει Μποττόν και ήθελα πολύ, τώρα που διάβασα κι αυτό θα το επισπεύσω!

mafaldaQ είπε...

Εγώ, έτυχε να διαβάσω, το «Τέχνη του ταξιδιού», για ευνοήτους λόγους :)!

Τώρα που επέστρεψα όμως θα προσπαθήσω και τα υπόλοιπα!

Καλωσήρθες στην ομάδα και από εμένα και εύχομαι πολλά και πάντα ενδιαφέροντα posts, όπως αυτό!

ZlatkoGR είπε...

Καλωσήρθες! Ωραία παρουσίαση, ωραίος ο de Botton, ωραίο και το School Of Life του.

frufruka είπε...

Καλώς σας βρήκα όλους!
Ελπίζω να σας αρέσουν τα βιβλία του Μποττόν, και να βρείτε την ευχαρίστηση που με γέμισαν κι εμένα φέτος το καλοκαίρι.

Για zlatkogr: Το school of life ήταν στο ιστολόγιο του συγγραφέα, ή μήπως το παρακολούθησες εσύ ή κάποιος φίλος/η?

ZlatkoGR είπε...

Όχι, διάβασα γι' αυτό προσπαθώντας να βρω τι είναι ο de Botton, γιατί δεν τον ήξερα πριν το post σου.

Πάντως θα το 'θελα, φαίνεται πραγματικά ενδιαφέρον concept!