3.8.08

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Καταρχήν, να δηλώσω ότι είμαι geek και γενικά μου αρέσουν τα μουσεία. Μέχρι πρότινος είχα περιοριστεί σε αρχαιολογικά, πινακοθήκες κλπ. Και με ντροπή ομολογώ πως όλα τα χρόνια που περνάω τα καλοκαίρια μου στη Μυτιλήνη δεν είχα επισκεφθεί ποτέ το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους (ούτε το ίδιο το Απολιθωμένο Δάσος for that matter). Βρέθηκα λοιπόν εκεί πριν μια βδομάδα, μετά από μια διανυκτέρευση στο Σίγρι, που βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Λέσβου. Όλη αυτή η δυτική πλευρά του νησιού καλύπτεται από ελάχιστη βλάστηση και σε συνδυασμό με το καλοκαίρι επικρατεί μια γενικότερη ξεραΐλα (σκεφτείτε Κυκλάδες). Το Σίγρι είναι ένα όμορφο, παραθαλάσσιο, ήσυχο χωριουδάκι με ένα φράγκικο φρούριο στην άκρη του. Και προς τα πάνω δεσπόζει το Μουσείο με ένα πάρκο με απολιθωμένους κορμούς στη φυσική τους θέση στο πλάι του.

Είναι ένα όμορφο κτήριο, πέτρινο, λιτό και σταθερό, που κρύβει μέσα του θησαυρούς. Με 5€ είσοδο παρακολουθήσαμε ξενάγηση στις αίθουσες και powerpoint παρουσίαση για το απολιθωμένο δάσος και τη σημασία του. Το Μουσείο φιλοξενεί απολιθωμένα τμήματα δέντρων από τη Λέσβο και από άλλες περιοχές, πετρώματα, εκθέματα σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και ένα απολίθωμα προϊστορικού ζώου (στη φωτό έμοιαζε με μυρμηγκοφάγο με χαυλιόδοντες, «δεινοθήριο» το λέει ο οδηγός μου). Στο χώρο επίσης λειτουργούσε και μια περιοδική έκθεση βιοποικιλότητας που ερευνούσε τα διάφορα βότανα που φυτρώνουν στη Λέσβο και τις χρήσεις τους, και άλλη μια για τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Το Απολιθωμένο Δάσος ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Μουσείο κάνει πολύ σοβαρή και σημαντική δουλειά για την ανασκαφή, ανάδειξη και διατήρηση των απολιθωμάτων τα οποία είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε πριν από 20.000.000 χρόνια (αυτό εξηγεί και την ξεραΐλα της περιοχής). Δεν θέλω να γράψω άλλα γιατί κινδυνεύω να δημιουργήσω ένα σεντόνι με άφθονες αναφορές στον οδηγό και να βαρεθείτε. Απλά θα κλείσω λέγοντας ότι το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία που έχω επισκεφθεί ποτέ, έμαθα πολλά και θαύμασα σπάνια εκθέματα. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφθεί κανείς και να θαυμάσει αυτό το ανεκτίμητο φυσικό μνημείο (όποιος θέλει έρχεται καλοκαίρι στη Μυτιλήνη και τον πάω, αυτό είναι δέσμευση!!!)

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.petrifiedforest.gr/

5 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

έχω πάει κ είναι όντως πολύ ενδιαφέρον. μόνο που με χτύπησε ο ήλιος, πολύ ξεραϊλα αυτό το δάσος ρε παιδί μου!

mafaldaQ είπε...

Δεν έχει τύχει να πάω Μυτιλήνη ακόμα αλλά αν τα καταφέρω, σίγουρα θα το επισκεφτώ!

Πολύ ωραία παρουσίαση deadendmind και καλώς όρισες στο biographix! Εύχομαι πολλά και ενδιαφέροντα posts, όπως αυτό!

mmjrules είπε...

Δυστυχώς όμως η συγκοινωνία με την περιοχή είναι πολύ αραιή και αν δεν έχεις αυτοκίνητο, δύσκολα μπορείς να πας, ειδικά το χειμώνα. Και τις 2 φορές που πήγα Μυτιλήνη δεν κατάφερα να πάω στο μουσείο, αν και το ήθελα πολύ, γιατί είχε μόνο ένα ΚΤΕΛ την εβδομάδα!

efou είπε...

Πραγματικά γίνεται πολύ καλή δουλειά στο μουσείο. Όσο για τις συγκοινωνίες, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το νησί, είναι πολύ χάλια, δεν παίζει να δεις τίποτα αν δεν έχεις αυτοκίνητο...

ZlatkoGR είπε...

Το Μουσείο ήταν απλά καταπληκτικό, σε αντίθεση με τα μουσεία γενικά που εγώ τα βρίσκω απλά τα περισσότερα απλά πληκτικά.

Και θα πω κλισεδούρα τώρα, αλλά δεν περίμενα να δω κάτι τόσο προσεγμένο στην Ελλάδα...