18.8.08

Θέρμης Δρώμενα 2008-Για τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης


Τα Θέρμης Δρώμενα είναι ένας καθιερωμένος πολιτιστικός θεσμός που διοργανώνει ο Δήμος Θέρμης από 20 Αυγούστου έως 5 Σεπτέμβρη. Φέτος ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες ξεχώρισα μία που θα ήθελα πολύ να πάω. Πρόκειται για τη συναυλία "Για τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης" που διοργανώνει το Κέντρο Προσφύγων Θεσσαλονίκης με το Χρήστο Θηβαίο, τους Taraf de Haidouks , Τρεις στο δρόμο και Φωνές των λαών, και φυσικά τα έσοδα θα διατεθούν στο Κέντρο Προσφύγων.
Εκτός από τον ευγενή σκοπό της συναυλίας και από το γεγονός ότι αγαπάω το Χρήστο Θηβαίο, θέλω πολύ να ακούσω τους Taraf de Haidouks που θεωρούνται ένα από τα πιο διάσημα τσιγγάνικα συγκροτήματα στον κόσμο. Μια μεγάλη χαρούμενη παρέα από 14 μουσικούς προερχόμενους από τη Ρουμανία, που ταξιδιεύει ασταμάτητα από χώρα σε χώρα διαδίδοντας την τσιγγάνικη παραδοσιακή μουσική. Το όνομα τους σημαίνει "συμμορία κλεφτών" (επίσης taraf είναι λέξη συνώνυμη της lautari που είναι η πλανόδια μπάντα τσιγγάνων και συνδέεται ετοιμολογικά με το λαούτο) και δημιουργήθηκαν μετά την πτώση του Τσαουσέσκου, που είχε απαγορεύσει στους πλανόδιους μουσικούς να εργάζονται ως τέτοιοι, σε μια προσπάθεια αποσύνδεσης της χώρας του από την τσιγγάνικη κουλτούρα.
Όσο για τη συναυλία, πιστεύω πως η μπάντα αυτή θα δέσει πολύ καλά με το Θηβαίο καθώς και αυτός κρύβει στο αίμα του λίγο από νομαδική ζωή, μιας και μεγάλωσε σε περιοδεύοντες θιάσους με τους ηθοποιούς γονείς του. Επίσης είμαι περίεργη να ακούσω τις "Φωνές των λαών" που αποτελούνται από πρόσφυγες μουσικούς, αλλά και τους "Τρεις στο δρόμο" που έχουν πολύ ωραίο και ταιριαστό με το concept όνομα!
Πάρτε και μία γεύση από Taraf de Haidouks:



30 Αυγούστου λοιπόν στις 21.30 στο Φράγμα της Θέρμης! Ελπίζω να με συνοδεύσετε στους τσιγγάνικους χορούς (ε πανηγυρτζού??)!


5 σχόλια:

ZlatkoGR είπε...

Καλή φάση! Ψήθηκα!

georgia είπε...

m2

Panigirtzou είπε...

Εννοείται πως θα σε συνοδεύσω, και μετά το βιντεάκι...σαφώς :)

mafaldaQ είπε...

Ααα πολύ ωραία! Πωπω κάτι γλέντια!

bunnysuicides είπε...

εγώ δεν θέλω να πάω, αλλά κάτι μου λέει πως θα 'μαι εκεί..!