15.8.08

Η μουσική και τα χρώματα του αέρα


Music from the air, originally uploaded by ZlatkoGR.

Από μικρό παιδί, αγαπάω πάρα πολύ, τα mobiles. Δεν θα ήθελα, να μείνω στα έργα τέχνης, του Alexander Calder, γιατί για μένα, είναι κυρίως, αντικείμενα καθημερινότητας. Τα φαντάζομαι, πάνω από παιδικά κρεβάτια και κούνιες και δίπλα σε κάθε μπαλκονόπορτα ή παράθυρο. Εκεί που το φως και ο αέρας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Και για το μεσογειακό κλίμα, που αυτά τα δύο στοιχεία, συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φαντάζομαι πάντα σε εξοχικές κατοικίες και σχεδόν τα έχω συνδέσει με το καλοκαίρι!



Τα διαχωρίζω, αυθαίρετα, σε δυο κατηγορίες: τα «ηχηρά» και τα «χρωματιστά». Τα «ηχηρά», που είναι γνωστά, σε κάποιους από εμάς και ως γκλινκιγκλίνκι, παράγουν διάφορους ήχους, καθώς τα «χαϊδεύει» ο αέρας. Τα πιο γνωστά είναι τα μεταλλικά, που δίνουν και τον πιο οξύ ήχο και υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές μορφές.

Ηχηρό mobile, μπορείτε να βρείτε ή και ακόμα να φτιάξετε, πολύ εύκολα, με διάφορα υλικά, όπως κοχύλια, κομματάκια από γυαλί ή πλαστικό, μεταλλικά κομμάτια, όπως καπάκια από αναψυκτικά ή κρίκους από μπρελόκ και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Θα χρειαστείτε μερικά μέτρα διακοσμητικό σύρμα και πετονιά, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και κλαδάκια από δέντρα ή μπαμπού και σπάγκο. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, όπως και η δημιουργικότητά μας και η φαντασία μας.





Τα «χρωματιστά», που διακοσμούν κυρίως μωρουδιακά και παιδικά κρεβάτια, συχνά, χρησιμοποιούνται και ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Στις άκρες τους, κρέμονται ζωάκια, διάφορα σχήματα και κατασκευές. Ψάχνοντας να βρω, διάφορα παραδείγματα για το post, εντυπωσιάστηκα πολύ από το Kikkerland Photo Mobile και σκεφτόμουν επί ώρες, ότι θα μπορούσα να φτιάξω χιλιάδες, διαφορετικές κάρτες και να τις αλλάζω συνέχεια. Λιγότερο εκπαιδευτικό, αλλά πολύ εντυπωσιακό και το Recycled Magazine Mobile. Λέω να το δοκιμάσω με διάφορα χαρτιά και επιφάνειες όπως ζελατίνες και αλουμινόχαρτα.


Αν σας άνοιξα την όρεξη, για καλοκαιρινή δημιουργικότητα, δείτε και εδώ, για επιπλέον σκέψεις και προτάσεις! Δοκιμάστε υλικά, που θα επιτρέπουν και στον αέρα και στο φως να «χαϊδέψουν» το δημιούργημα σας, αυθαίρετα. Εγώ θα συνεχίσω να ψάχνω, για το δικό μου αγαπημένο…


7 σχόλια:

ZlatkoGR είπε...

LOL! :-)

Τέλειο post, γουστάρω μόμπιλα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο post!!! Έχω μερικά σπίτι, μου αρέσουν πολύ! Στο παιδικό μου δωμάτιο βέβαια δεν υπήρχε κανένα, τώρα όμως που μεγάλωσα... ;)

Η κατασκευή mobil είναι πολύ ευχάριστη δραστηριότητα για τα πιτσιρίκια! Σκέφτομαι να βάλω αρκετές τέτοιες δραστηριότητες στο πρόγραμμα για την καινούρια σχολική χρονιά! Για να δούμε αν θα βγει κάτι όμορφο... ;)

Α, επίσης τα "ηχηρά" λέγονται και "ανεμοκαμπανάκια"! :)))

StrangeEmily είπε...

Πολύ όμορφο και ανεβαστικό post, καθώς και η πολυαγαπημένη Βερονίκ!

Συμπτωματικά από χτες προσπαθώ να φτιάξω κι εγώ ένα mobil. Από γκοφρέ χαρτί περιτυλίγματος, πράσινα ανεμομυλάκια που θα κρέμονται από λευκές κλωστές. Μόνο που δεν θα γυρίζουν :(

Αν τα καταφέρω θα το ποστάρω εδώ!

mafaldaQ είπε...

@ ZlatkoGr: Όπως κατάλαβες, βλέποντας τις φωτό από Μυτιλήνη, λέω... δεν γράφω για μια καλοκαιρινή κατασκευή;

@ Εύη: Ναι έχουν διάφορες ονομασίες. Επίσης, τα λένε και μελωδούς! Είναι πράγματι πολύ δημιουργικό και άμα γίνουν πολλά, είναι τέλειο θέαμα και άκουσμα!

@ StangeEmily: Περιμένουμε με αγωνία την κατασκευή! Είναι πολύ δημιουργικό! Ευχαριστώ! Ήθελα κάτι απλό και όμορφο για αυτές τις ζεστές μέρες!

mmjrules είπε...

@StrangeEmily: Στο Jumbo έχει κάποια ανεμιστηράκια για γλάστρες, πολύχρωμα με 0,50 € το ένα. Μπορείς να τα βγάλεις από το ξυλάκι τους και να τα χρησιμοποιήσεις στο κινητ σου (mobil).:-)

artemis είπε...

Αγαπητή φίλη mafalda!
χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου!

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ
ΚΙ ΕΣΥ...

Το πρώτο ελληνικό novelog είναι ήδη πραγματικότητα. Είναι ένα
μυθιστόρημα το οποίο δημοσιεύεται on line στην παρακάτω διεύθυνση.
http://sarothron-novelog.blogspot.com/

Το Summer Fool's Day είναι η φυσική του συνέχεια.
http://summer-fool-s-day-novelog.blogspot.com/
Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται, να διαβάσει τις πρώτες αναρτήσεις στο
blog αυτό και να συμμετέχει με δικό του κείμενο!

Novelog (μυθολόγιον, το) [προέλευση: σύνθετη λέξη από την αγγλική γλώσσα, συνδυασμός των novel+blog] = ιστολόγιο στο οποίο
δημοσιεύεται ένα μυθιστόρημα σε συνέχειες από έναν ή περισσότερους
συγγραφείς


Ο σκοπός του novelog είναι να ενθαρρύνει την δημιουργική
διαδικασία και να εμπνεύσει την συνεργασία και την ομαδική
προσπάθεια σε μια μορφή τέχνης που θεωρείται κατά κύριο λόγο
"ατομική υπόθεση".

Προωθώντας αυτό το μήνυμα, βοηθάς αυτή την πρωτoποριακή ιδέα να
προχωρήσει και ν' αγγίξει το κοινό και τη δημιουργική πνοή των
ανθρώπων που του αξίζουν.

πολλά φιλιά από αναστασία!

deadendmind είπε...

Πανέμορφα είναι! Μ'αρέσουν κι εμένα πολύ, αν και δεν είχα σκεφτεί ποτέ να φτιάξω.
Ωραίο post μαφαλντούλα!!! :-)