21.10.08

The Readers Of Homer

Όταν η Kathryn Holhwein, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ετοιμαζόταν να βγει στη σύνταξη, έπαθε ταράκουλο. έχετε δει πως είναι μια γυναίκα κανα-δυο μήνες πριν συνταξιοδοτηθεί; είδε κανείς τη μάνα μου; τέρας!

φανταστείτε λίγο μια κυρία που σε όλη της τη ζωή ήταν σε επαφή με νέο κόσμο, κύκλους διανοούμενων κ ανθρώπους επιπέδου, να της πει κάποιος πως δε μπορεί πια να διδάξει λόγω ηλικίας.. κόλαση! η Kathryn έχασε τους φοιτητές (επί 40χρόνια οργάνωνε σεμινάρια για την "Ομηρική φαντασία"), την όρεξη κ τον ύπνο της.

ένα ξημέρωμα λοιπόν, γύρω στις 5 το πρωί, έκανε ένα διάλειμμα απο το κέντημα όταν της ήρθε η ιδέα: "ξενυχτάω που ξενυχτάω, δεν οργανώνω καμιά ολονυχτία Ομήρου να περάσει κ η ώρα;" κ ιδρύει τον Readers Of Homer, ένα σύλλογο γαμηστερότατο!

οι συναντήσεις τους είναι βραδινές κ γίνονται σε θέατρα, βιβλιοθήκες, ή στο ύπαιθρο. οι συμμετέχοντες διαβάζουν αποσπάσματα ραψωδιών της Ιλιάδας κ της Οδύσσειας, χωρίς περαιτέρω σχόλια κ συζητήσεις. μόνο μάχες, μίσος, πάθη, έρωτας, θεοί, βασιλείς, εξαιρετικό!

σήμερα ωστόσο, η συνάντηση θα είναι κάπως διαφορετική. πρώτον, γιατί θα είναι ολοήμερη, από τις 830 μέχρι τις 730 (σε λίγο τελειώνει δηλαδη). δεύτερον, γιατί δε διοργανώνεται στην Αμερική, μα στην Αίγυπτο, κ συγκεκριμένα στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας! η ανάγνωση γίνεται σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αραβικά κ αγγλικά.

κ για όλους εμάς που θα θέλαμε να είμασταν εκεί, η σούπερ γιαγιά οργανώνει κ άλλη μία τέτοια συνάντηση, φέτος το καλοκαίρι. λίγο πιο κοντά αυτή τη φορά, στη γεννέτηρα (μάλλον) του Ομήρου, τη Δασκαλόπετρα της Χίου.

πάμε;

4 σχόλια:

efou είπε...

τι ατμοσφαιρικό! πάμε πάλι Χίο λοιπόν του χρόνου??
λέω να τυπώσω αυτό το ποστ και να το δώσω στον καθηγητή μου που μόλις πήρε σύνταξη μήπως εμπνευστεί καμιά ολονυχτία για τύπους κυκλοφορίας και κλιματικές αλλαγές...

mafaldaQ είπε...

Πάμε! Μέσα! Μπράβο τη γιαγιά!

a1pha είπε...

Το t-shirt το είδατε; "I did it all night with two hundred strangers"!
(Επίσης, νομίζω πως η Δασκαλόπετρα ήταν το καλοκαίρι που μας πέρασε).

bunnysuicides είπε...

"I did it all night with two hundred strangers"!
τέλειο!

ωχ, ναι ρε άλφα, πέρασε το καλοκαίρι του 2008, σκέτη παραπλεροφόρηση είμαι!