31.10.08

Halloween!!!

Πάει κι ο Οκτώβριος και οι Αγγλοσάξονες γιορτάζουν τον ερχομό του Χειμώνα με το Halloween, που έχει Κέλτικες ρίζες.

 

To Halloween είναι συντόμευση του All Hallows' Even, που σημαίνει παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων. Οι ρίζες του όμως πάνε ακόμα πιο πίσω, όταν οι Κέλτες γιόρταζαν το τέλος της περιόδου του θερισμού και την αρχή της προετοιμασίας για το Χειμώνα. Οι Κέλτες πίστευαν πως τη μέρα αυτή, τα όρια ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών ήταν πιο αδύναμα. Τα πνεύματα μπορούσαν να κάνουν κακό στη σοδειά, την υγεία, και να φέρουν όλων των ειδών τα προβλήματα. Γι'αυτό γιόρταζαν με φωτιές και πανηγύρια και φορούσαν κοστούμια για να κατευνάσουν τους νεκρούς.

Αυτές οι ρίζες παραμένουν ζωντανές μέχρι και σήμερα, τα έθιμα του να φοράς κοστούμια, οι τρομακτικές ιστορίες, οι κολοκύθες, τα γλυκά... Κυρίως είναι γιορτή για παιδιά, που ντύνονται και πάνε από πόρτα σε πόρτα ζητώντας γλυκά. Trick or treat! Τα μαγαζιά γεμίζουν με κοστούμια, μάσκες, τρομακτικά διακοσμητικά, κολοκύθες παντού (ο κυριούλης που έχει μίνι μάρκετ κάτω από το σπίτι μου, γέμισε την βιτρίνα του με κολοκύθες που έχουν την τιμή γραμμένη πάνω τους με μαρκαδόρο). Φέτος ειδικά που πέφτει και Παρασκευή, θα πρέπει να γίνεται χαμός από πάρτυ. Στα σουπερμάρκετ κυκλοφορούν κουβάδες γεμάτοι γλυκά για να προμηθευτεί ο κάθε νοικοκύρης για να μην τον τρομάξουν τα διαολάκια που θα κυκλοφορούν. Δεν ξέρω αν θα μου χτυπήσουν κι εμένα την πόρτα, αλλά θα είμαι προετοιμασμένη!
Και μία συνταγή στο κλίμα της ημέρας: Spiced Bacon and Pumpkin Soup!



Happy Halloween!!!

7 σχόλια:

panselin είπε...

Φοβερά wallpapers και όχι μόνο halloween!!

Μπράβο Δαφνούλα!

efou είπε...

πολύ ωραίο ποστ και ενημερωτικό!
δεν ήξερα καν από που βγαίνει η ονομασία! ευχαριστούμε!
μακάρι να σου έρθουν παιδάκια, πλάκα θα έχει!!

deadendmind είπε...

@ panselin: Ευχαριστώ! :-)

@ efou: Ευχαριστώ! Είδα διάφορα παιδάκια ντυμένα στο δρόμο, αλλά δεν ήμουν σπίτι γενικά σήμερα. Μάλλον δεν θα ήρθαν μέχρι επάνω όμως...

a1pha είπε...

Κοίτα να δεις λοιπόν από πού "κρατάνε" οι κολοκύθες! Ευχαριστούμε deadendmind!

mafaldaQ είπε...

Γλυκά διαβάζω και σκέφτομαι σε ποια ηλικία, σταματάει κάποιος να είναι παιδί; Εξάλλου τι πιο τρομακτικό από μια ενήλικη στην πόρτα του σπιτιού σου, να παρακαλάει για γλυκά :)!

Σοφία είπε...

Χαχα παράλληλο ποστ κάναμε, και λέμε και τα ίδια :-)

deadendmind είπε...

@ A1pha: τίποτις! :-)

@ Mafalda: Αν είναι να είσαι εσύ αυτή η ενήλικη, καθόλου τρομακτικό!

@ Σοφία: lol, πραγματικά!