11.10.08

O Banksy ανοιγει pet shop!

Εδώ και μερικές ημέρες, οι Νεοϋορκέζοι προσπερνούσαν εργάτες που έχτιζαν ένα νέο pet shop.Εντοπίζοντας κάτι που φαινόταν να είναι λεοπάρδαλη και έναν πίθηκο στη βιτρίνα της 7ης Λεωφόρου, κάποιοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για να παραπονεθούν σχετικά με το μικρό χώρο στον οποίο ήταν περιορισμένα τα άγρια αυτά ζώα. Αλλά χτες, το Village Pet Store and Charcoal Grill αποκαλύφθηκε ότι είναι το τελευταίο έργο του «καλλιτέχνη του δρόμου»,Banksy, γεμάτο με αληθοφανή πλάσματα που μάλιστα κινούνταν μέσα στο μαγαζί ώστε να μπερδέψουν τους περαστικούς.


Το pet shop είναι ανοιχτό κάθε μέρα μέχρι τα μεσάνυχτα έως και τις 31 Οκτωβρίου, και παρόλο που οι πελάτες δεν μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα του, μπορούν να περιπλανηθούν στην έκθεση, που είναι η πρώτη του Banksy στη Νέα Υόρκη.


Τα έργα περιλαμβάνουν δύο ψαροκροκέτες να επιπλέουν σε μια γυάλα, κουνέλια-ρομπότ που φορούν κολιέ με πέρλες, ένα ζευγάρι φτερούγες κοτόπουλου που φαίνονται να πίνουν κέτσαπ, χοτ ντογκ να απολαμβάνουν τη ζεστασιά των λαμπτήρων θέρμανσης, και μια κάμερα να προσέχει τα μικρά της. Ένας μεσήλικας άντρας που προσελήφθη από τον Banksy τοποθέτησε την πινακίδα “Open for Business” στο πεζοδρόμιο χτες για να σηματοδοτήσει τα «εγκαίνια».

Ο καλλιτέχνης από το Bristol εξήγησε γραπτώς την «δημιουργία» της επιχείρησής του, λέγοντας ότι «οι Νεοϋορκέζοι δεν ενδιαφέρονται για την τέχνη, αλλά ενδιαφέρονται για τα κατοικίδια. Οπότε, εξέθεσα αυτά.»


Προσέθεσε ότι υπάρχει και μια σοβαρότερη, φιλοσοφική πτυχή του έργου του, λέγοντας «Ήθελα να δημιουργήσω έργα που θα προβλημάτιζαν σχετικά με τη σχέση μας με τα ζώα και την βιοηθική της βιομηχανικής εκτροφής, αλλά κατέληξα με φτερούγες κοτόπουλου που τραγουδάνε.»

Όσο για τις αντιδράσεις του κοινού; Η έκθεση είναι ορατή μέρα και νύχτα μέσα από τη μεγάλη πρόσοψη του καταστήματος, και δημιούργησε ανησυχία στους ντόπιους. Ο Banksy είπε ότι «είχαμε παράπονα από ανθρώπους που δεν τους αρέσει να βλέπουν δύο χοτ ντογκ να συνευρίσκονται καθώς πηγαίνουν στη δουλειά. Αλλά δεν είναι λιγότερο αφύσικο από τη διαδικασία παρασκευής λουκάνικου.»


Πηγή και φωτογραφίες: The Independent

6 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

moukelis έγραψες! πολύ ωραίο!
ps θέλω κ εγώ να μου πάρετε κολιέ με πέρλες!

efou είπε...

πολύ έξυπνο!!

ZlatkoGR είπε...

Ρε τον Banksy! Αυτό πάντως με τις κροκέτες στη γυάλα κάπως μου έκατσε...

Στοχαστης είπε...

Καλλιτέχνης σύγχρονος, δραστηριος και με τα απ'ολα του ο Banksy, δηλώνω μεγάλος θαυμαστης των στενσιλ του και όχι μόνο. Φοβερη ιδέα, φοβερη εκτέλεση και όλα αυτα χωρις να υπάρχουνε καλα καλα φωτογραφιες του...

ΥΓ: Zlatko, κι αν ειναι τυροκροκετες τελικα; προκαλεί σκέψεις, δεν μπορείς να πεις...

mafaldaQ είπε...

Είναι κάπως "έντονο" το μήνυμα αλλά η γενικότερη πρακτική λέει οτι διαφορετικά δύσκολα βρίσκεις αποδέκτη! Μπράβο πάντως. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό.

StrangeEmily είπε...

Συμφωνώ με το μήνυμα του καλλιτέχνη 100%, είναι κάτι που "ενοχλεί", που ο κόσμος δεν θέλει να ξέρει ούτε να σκεφτεί, δοσμένο όμως με χιούμορ.

Όσο για την ίδια την αισθητική του εγχειρήματος είναι άλλο θέμα. Θα έλεγα την τέχνη αυτή "στρατευμένη". Δεν έχω δει φωτογραφίες του ούτε τον είχα ξανακούσει...