1.11.08

Kiva


Πάντα είχα το εξής πρόβλημα. Θέλει πχ ο τάδε οργανισμός να του δώσουμε κάποια δωρεά, για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που συγνώμη αλλά στα δικά μου αυτιά ακούγεται κάπως αόριστο, στο Μπαγκλαντές ή στην Τανζανία και έτσι να βοηθήσουμε τη φτώχεια στη συγκεκριμένη περιοχή...

Καταλαβαίνω την ανάγκη για ανακούφιση. Έτσι όμως, επιτυγχάνεται μόνο αυτό. Αύριο ή έστω σε ένα μήνα, η ίδια ανάγκη θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Και πάντα θα εξαρτώνται οι άνθρωποι από κάποιον άλλο να τους ανακουφίσει για λίγο καιρό. Μου μοιάζει λοιπόν φαύλος κύκλος όλο αυτό. Δεν μηδενίζω αυτές τις προσπάθειες, αλλά δε βλέπω και πως βοηθάνε λίγο πιο μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη της περιοχής.

Εκεί έρχεται το www.kiva.org και προσπαθεί να κλείσει τον φαύλο κύκλο και να ανοίξει ένα νέο για κάποιους ανθρώπους στη Νικαράγουα, στο Τατζικιστάν, στο Πακιστάν, στο Περού και σε άλλες χώρες.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Kiva δίνει τη δυνατότητα στον καθένα από μας ξεχωριστά, να μικρό-δανείσουμε απευθείας κάποιους επιχειρηματίες σε αυτές τις χώρες, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχείρησή τους και έτσι να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους και να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Πρώτα κοιτάς τους επιχειρηματίες που υπάρχουν διαθέσιμοι. Στη σελίδα του καθενός υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, από το βιογραφικό του καθενός μέχρι το που ακριβώς θα πάνε τα χρήματα. Επιλέγεις ποιόν θέλεις και πληρώνεις μέσω PayPal ή πιστωτικής το ποσό που θες με ελάχιστο τα 25$.

(Upload in Flickr by amateur_photo_bore)

Στη συνέχεια το ποσό παραδίδεται στον επιχειρηματία. Στη σελίδα του, αναφέρεται και το χρονικό διάστημα στο οποίο το ποσό θα σου επιστραφεί. Όταν γίνει αυτό, μπορείς να τα ξαναδανείσεις σε κάποιον άλλο, να τα κάνεις δωρεά στην ίδια την Kiva για να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα ή φυσικά να αποσύρεις το ποσό.

Βέβαια, υπάρχει και το ρίσκο να χαθούν τα χρήματα. Γι' αυτό το σκοπό υπάρχει ένας δείκτης από το 1 έως το 5 με τον τίτλο Field Partner Risk Rating, πόσο δηλαδή ρίσκο έχει πιθανώς η επένδυση που γίνεται. Στο site, εξηγείται πλήρως το πως βγαίνει αυτός ο δείκτης. Ακόμη, υπάρχει και ένα Delinquency Rate, ένα ποσοστό τις εκατό δηλαδή, των refunds που έληξε η προθεσμία τους και δεν πληρώθηκαν. Γίνεται γνωστό άρα, αν κατά το παρελθόν ήταν συνεπής ο επιχειρηματίας απέναντι στους δανειστές του.

Στη σελίδα υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργηθούν εικονικές κοινότητες (για παράδειγμα η Team Obama, η Team Europe, η ομάδα του London ή του Flying Spaghetti Monster (για το οποίο μίλησε πρόσφατα η efou). Φυσικά, υπάρχει και η Ελληνική, με 7 μέλη μέχρι στιγμής.

Έτσι σκέφτηκα το εξής: Τι θα λέγατε αν κάναμε ένα δανειάκι σαν Biographix; 25 δολάρια είναι 20€, αν ο καθένας μας έβαζε τόσο... Εγώ ρίχνω την ιδέα να υπάρχει εκεί έξω και εσείς λέτε. Όπως και να 'χει, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα και διαβάστε για μερικούς επιχειρηματίες.

Δείτε ακόμα: Wikipedia article, Kivapedia, Kiva Friends (forum για Kiva lenders), Facebook Page

8 σχόλια:

deadendmind είπε...

"Δώσε στον φτωχό ένα ψάρι, θα χορτάσει για μια μέρα. Μάθε τον να ψαρεύει, θα χορτάσει για μια ζωή" (ή κάπως έτσι)

Ωραία ιδέα και ενδιαφέρουσα προσπάθεια! Εγώ είμαι μεσα αν κάνουμε κάτι συλλογικά. :-)

mafaldaQ είπε...

Πολύ ιδιαίτερη ιδέα και ενδιαφέρουσα! Και εγώ ψήνομαι για κάτι συλλογικό!

Zlatko πολύ πρωτότυπο θέμα.

efou είπε...

πολύ ενδιαφέρον Ζλάκτο, θενξ!
και φυσικά είμαι μέσα, άντε να το οργανώσουμε και αυτό!

StrangeEmily είπε...

Ενδιαφέρουσα ιδέα, μου θυμίζει στη λογική του το actionaid. Θέλει λίγο ψάξιμο αλλά δεν έχω την ενέργεια αυτή τη στιγμή, πάντως μου αρέσει η πιθανότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο ως biographix.

ZlatkoGR είπε...

@all
Θέλει όντως να αφιερώσετε λιγάκι χρόνο στη σελίδα. Χαίρομαι πάντως που είστε θετικοί...

zero2one είπε...

Αρκετά ενδιαφέρον! Κι εγώ μέσα, παιδιά.

zero2one είπε...

@dem:

Στην περίπτωσή μας: "Χρηματοδότησέ του την αγορά εξοπλισμού και υποδομών για ψάρεμα" (-;

okyrhoe είπε...

Άσχετο - Thanks για την φωτό του Guy Kawasaki! He rocks....