19.11.08

Είδη manga: Τα "αγορίστικα" (shoonen)

Hajimemashioo! (Ας ξεκινήσουμε!)
Στα shoonen (σόονεν) ανήκουν τα manga που απευθύνονται σε μικρά αγόρια ως και νεαρούς άντρες.
Τα πρώτα έχουν πολύ απλοϊκό σχέδιο, έντονα αφαιρετικό, με σκληρές γραμμές και υπερβολές στα χαρακτηριστικά. Αντίθετα από τα shoojo, οι υπερβολές αυτές δεν είναι τόσο στα μάτια, αλλά στα μαλλιά, στα φρύδια, στα μπράτσα. Είναι κυρίως δράσης, με πολλά don!, wap!, krash!, έντονο κωμικό στοιχείο και μιλούν κυρίως για τη φιλία και τη δύναμη που δίνει στην υπερπήδηση των εμποδίων της ζωής.
Κάποιοι τίτλοι: Dragonball, Naruto, Pokemon, One Piece.








Αυτά που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες επικεντρώνονται σε έναν μοναχικό ήρωα συνήθως, που αποτελεί το πρότυπο του σκληρού αλλά κατά βάθος ευαίσθητου άντρα. Έχουν τραγικές φιγούρες, προδοσίες, εκδίκηση, αίμα, σκοτωμούς, βασανισμούς και απώλειες όπως και τα shoojo, μόνο που εδώ υπάρχει πολλή περισσότερη βία και αγριότητα, πολύ συχνά αδικαιολόγητη.
Άλλες διαφορές είναι στο σεξ (ενώ στα shoojo υποννοείται, στα shoonen είναι ξεκάθαρο) και στις γυναικείες φιγούρες (στα shoojo έχουν μορφή συλφίδας, ενώ στα shoonen τα στήθη τους ξεχειλίζουν).
Προσωπικά, ως τώρα έχω να προτείνω τα: Full Metal Alchemist, Samurai Deeper Kyo και Bleach, ενώ, μόνο για ενήλικες, τα Hellsing και Berserk (που είναι και το πιο αγαπημένο μου manga).







Στο επόμενο post: test manga χαρακτήρων! Dewa mata!

3 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

dragonball για πάντα!
μόλις βρω χρόνο, θα σου δανειστώ κανένα για ενήλικες. καταπροτείμηση να έχει κ λίγη ανωμαλία μέσα..

τεστ? ενδιαφέρον ακούγεται!

Ανώνυμος είπε...

Καλά Άρχοντα δεν παίζεσαι! Αυτός στην τρίτη φωτογραφία μου θυμίζει λίγο τον Καπαμαρού! ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ!

mafaldaQ είπε...

Ένα Post από το κρεβάτι του πόνου! Έγραψες πάλι αγαπητή! Περιμένω και εγώ με αγωνία το τεστ!