6.11.08

Ιστορική μέρα - Αντίλογος

Αφού σβήσουν τα φώτα, πάψουν οι τυμπανοκρουσίες και ξεμεθύσουν οι τρελλαμένοι οπαδοί των νικητών, θα «κτυπήσει» η πραγματικότητα σαν σκωτσέζικο ντους.

Ένας άνθρωπος μέτριος, αναμφισβήτητα χαρισματικός, ανησυχητικά άπειρος, άνευ ορίων αγαπητός και λαοπρόβλητος από τους νέους, το ίδιο έντονα μισητός από τους γηραιοτέρους του αντιπάλους, φιλόδοξος και δυναμικός με τεράστια αποθέματα ενέργειας, σεμνός και ταπεινός την ίδια στιγμή...αναλαμβάνει τη χειρότερη δουλειά του πλανήτη, στη χειρότερη χρονική στιγμή, με τους χειρότερους παγκοσμίως όρους στη σύμβαση εργασίας του. Εργασιακό περιβάλλον; Σε τραγική κατάσταση λόγω έλλειψης ρευστού. Το χρέος της χώρας του ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 10 τρις δολλάρια, ο προκάτοχός του μόλις έδωσε τα τελευταία υπέρογκα ποσά για να ξεσκατώσει τους Ντάλτονς της Γουόλ Στριτ, το σύστημα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας της ενδοχώρας έχει καταρρεύσει σε μια μαύρη τρύπα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τελεί υπό ομηρία τύπου Γκουαντάναμο από μια χούφτα εταιριών ιδιωτικών συμφερόντων, η εκπαίδευση βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο όλων των εποχών με τη χώρα να «πιάνει» πάτο σε συγκριτικές λίστες παγκοσμίως επί σειρά ετών, με τον αναλφαβητισμό να καλπάζει σε ανεμοδαρμένα ύψη, ενώ υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα πολέμου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και η χώρα αιμορραγεί θανάσιμα κυρίως σε δολλάρια αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

Στο εσωτερικό που διαβιεί μακριά από τα φώτα του CNN και του Fox News κοχλάζει το μίσος αιώνων και ο ρατσισμός αναλφάβητων κοκκινολαίμηδων που πνίγουν τη φτώχεια και την επίκτητη μιζέρια τους σε κουτάκια ξεθυμασμένης μπύρας, έπειτα από σαββατιάτικη έξοδο με το λασπωμένο 4χ4 στο τοπικό μπαρ, χορεύοντας με την καλή τους από το γυμνάσιο τετράγωνο χορό. Στο 95% του πληθυσμού υποσχέθηκε μειώσεις στους φόρους και πλήρη φτηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λες και μπορεί να τα βάλει με τις εταιρίες-κολοσσούς AstraZeneca, Bristol-Meyers Squibb, Johnson & Johnson και Warwick Pharmaceuticals που ήταν στην πιάτσα πολύ καιρό πριν και θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ καιρό μετά. Σε 16 μήνες θα αποσύρει όλα τα στρατεύματα από το Ιράκ, έτσι, επειδή γουστάρει, λες και θα περάσει ο λόγος του ενάντια στην Blackwater και την Halliburton, στα αδιανόητα συμφέροντα των νεο-συντηρητικών του πατρός Bush, που εδραιώθηκαν πάνω στα όνειρα των πιτσιρικιών του αμερικάνικου ονείρου, γιγαντώθηκαν με το χυμένο αίμα τους και σιδερόδεσαν τα φτερά της υπόλοιπης ανθρωπότητας με το αιματοκύλισμά της. Θα ηγηθεί σταυροφορίας για την οικολογική αναγέννηση του πλανήτη, λες και φυσώντας θα διαλύσει το διοξείδιο του άνθρακα, και θα πείσει τους πάγους να μην λειώσουν γιατί τους χρειαζόμαστε, και χαμογελώντας αστραφτερά θα κλείσει τις τρύπες του όζοντος, και θα ανοίξει τα χέρια του διάπλατα πλημμυρίζοντας τον κόσμο από σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι και νερό, σε μια προσπάθεια να εξορκίσει, χωρίς αμφιβολία με καλή θέληση, την πείνα και τη δίψα των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου.

Ο Μαύρος Μεσσίας του «έχω ένα όνειρο» θα δημιουργήσει δουλειές εκ του μη όντως, θα καταπολεμήσει την Τρομοφοβία του πλανήτη με τρελλά επιστημονικά μέσα, θα διαιωνίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν (ε κάπου πρέπει να υπάρχουν εστίες για να δοκιμάζονται τα νέα υπερόπλα), και θα δωρίσει ένα κουτάβι στα κορίτσια του αφού κάνει έρωτα με τη Μισέλ. Έχει να δουλέψει υπερωρίες απλήρωτες...

Στα 46 του χρόνια ήρθε να κάνει τη διαφορά. Σεμνός και ταπεινός.

Εμένα, τότε, γιατί ολοένα και μεγαλώνει το αίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά;

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και δε θα κάνει όλα αυτά που λες, ακόμα κι αν το θέλει.

Όμως ακόμα και οι πιο διστακτικοί, βάλε και μένα μέσα σε αυτούς, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι αυτός ο άνθρωπος μάς μεταδίδει μια ακαθόριστη αισιοδοξία.

Όλος ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη αυτή την ακαθόριστη αισιοδοξία, γιατί όλος ο κόσμος τρώει σφαλιάρες από το κράτος του και πισώπλατα μαχαιρώματα από τους ανθρώπους που μας κυβερνούν.

Γι' αυτό χαιρόμαστε όλοι.

efou είπε...

και συνεχίζω...γι'αυτό χαιρόμαστε όλοι...και γιατί όλα αυτά που λες είναι καλύτερα να μην τα κάνει αυτός, ο Ομπάμα, παρά ο άλλος, που έχει όνομα σαν τηγανητές πατάτες και που είναι 'μιααπόταίδια' ή μιααπόταγίδια'...

okyrhoe είπε...

In Our Lifetime - Henry Louis Gates Jr

Let America Be America Again - Langston Hughes

Obama photo gallery

Rednecks for Obama

Και άλλα...

Jared Polis

(δυστυχώς το Proposition 8 πέρασε στην Καλιφόρνια)

okyrhoe είπε...

"κοχλάζει το μίσος αιώνων....στο τοπικό μπαρ" -- Κάπως υπερβολικά δεν είναι αυτά που λες?

Τουλάχιστον οι κοκκινολαίμηδες της ΗΠΑ δεν έχουν στριπτιζάδικα με εισαγόμενα κορίτσια που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανδρικού πληθυσμού της επαρχίας όπως έχουμε εμείς εδώ. Η ρατσιστική συμπεριφορά μας ως κοινωνία σε αυτές τις γυναίκες είναι αδικαιολόγητη, δεν θα τολμούσαμε να βάλουμε τις αδελφές κόρες & συζύγους μας να εργασθούν υπό τέτοιες συνθήκες...και δεν βλέπω καμία οργάνωση ή σύμπραξη πολιτών να βγαίνει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για αυτό το θέμα.

Πόσες δεκαετίες υπολογίζεις ότι χρειαζόμαστε εδώ μέχρι να εκλέξουμε έλληνα πρωθυπουργό με Αλβανό/Πακιστανό/Κούρδο πατέρα?

Ανώνυμος είπε...

Ένας ακόμη λόγος IMHO που όλοι αυτοί οι πολυεθνικοί που αναφέρεις δέχτηκαν τον Obama είναι ότι θα συμβάλλει στην κατάκτηση μιας σχετικά παρθένας Ηπείρου, αυτή των προγόνων του. Και όταν λέω κατάκτηση εννοώ πλουτοπαραγωγικούς πόρους, μυαλά, αγορά.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχασαν ή χάνουν το παιχνίδι με την άλλη μεγάλη ήπειρο όπου σε πολλούς τομείς πηγαίνουν χέρι-χέρι.

bunnysuicides είπε...

(πού 'σαι ρε ζλάτκο!)

αν κ το κείμενο σου είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει για το θέμα, είσαι υπερβολικός.

οκ, προφανώς δεν θα μπορέσει να "τα φτιάξει όλα" που λένε κ στο αμέρικα. δεν θα το αναλύσω καθόλου πολιτικά, με νούμερα κ ντοκουμέντα.

είναι πιθανό να είναι η βιτρίνα των πολυεθνικών. να τον έβαλαν σ' αυτή τη θέση για να μας γοητεύσει, κ ν' αρχίσει νέους κερδοφόρους πολέμους κατά του άξονα του κακού, συμπαρασέρνοντας κ την ευρώπη με τη λάμψη του.

όμως υπάρχει κ η περίπτωση να αποφάσισε να συμμετάσχει σ' αυτό επειδή όντως έχει πρόθεση να διορθώσει τα πράγματα κ να κάνει την αμερική ανθρώπινη. υπάρχει περίπτωση να υψώσει το μπόι του κ να προσπαθήσει.

το μόνο σίγουρο είναι πως είναι διαφορετικός απ' τους άλλους πολιτικούς. ή έστω, το προφίλ του είναι διαφορετικό από αυτό των άλλων. κ αν όλο αυτό μοιάζει με ταινία μυστηρίου, δεν θα θελα να χάσω με τίποτα τη συνέχεια.

robin είπε...

ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος ούτε ο ίδιος ο Ομπάμα είπε πως όλα αυτά που αναφέρεις θα γίνουν έτσι τσαφ ως δια μαγείας .Ούτε εγώ είμαι τόσο αφελής ούτε εκείνος ούτε και κανένας άλλος . Μας δημιούργησε όμως την ελπίδα ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει τα πράγματα και να κάνει αλλαγές ,που τόσο χρειάζονται συμφωνώ με τον /την κούνελο πως αυτό θα ήθελα και εγώ να το δω . Γι αυτό περιττεύουν οι δραματικές κορώνες .Ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πως ο Ομπάμα θα κληθεί να βγάλει πολλά κάστανα από τη φωτιά ...κάτι που καιο ΄διος γνωρίζει και το ειπε εξάλλου

Ανώνυμος είπε...

Don't get me wrong, people.

Παρόλο που ενθουσιάζομαι και γουστάρω πολύ as much as the next Joe, προσπαθώ να είμαι πραγματιστής, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, για να προλάβω οδυνηρές εκπλήξεις στο ασύλληπτο όνειρο που ζει αυτές τις μέρες η Αμερική. Η ένστασή μου έγκειται στο ότι η αθροιστική ζημιά των προκατόχων του προέδρου είναι πλέον τόσο μεγάλη που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να αντιστραφεί. Πληγές 20 και πλέον χρόνων δεν επουλώνονται σε 4 χρόνια ή και σε 8, δεν πολεμάς ταυτόχρονα σε εκατό μέτωπα με την αφελή ελπίδα ότι θα νικήσεις ενώ η κλεψύδρα των τελεσιγράφων τρέχει ήδη. Και κυρίως, δεν πολεμάς χαμογελώντας αστραφτερά ενάντια σε 57 εκατομμύρια ψηφοφόρους που ΔΕΝ σε ψήφισαν. Θα αρχίσουν σε λίγο να κάνουν «θόρυβο», και πολύ. Πώς τους παίρνεις αυτούς με το μέρος σου;

Το κυριώτερο (let the flame wars begin :P): περίμενες να βγει ο Ομπάμα για να αναθαρρήσεις; Τρελλάθηκες από τη χαρά σου και είδες ξαφνικά τον ήλιο πιο λαμπερό; Αξιέπαινη η προσπάθειά του, αλλά κανένας Ομπάμα δε φέρνει την άνοιξη. Στη χώρα σου, εσύ θα φέρεις την ελπίδα, κι εγώ, και όλοι μας, και θα τη γιγαντώσουμε και θα την κάνουμε πράξη. Έχουμε ανάγκη από Μεσσίες, ε; Για αυτό και τα δάκρυα χαράς; Γιατί κοιτάμε πάντα προς τα κει; Και μη μου πεις ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από κει. Τουναντίον. Απλώς έχει επικρατήσει να κοιτάμε εκεί από ένστικτο, όπως προσέχουμε ένα ατίθασο και κακομαθημένο παιδί που νομίζει ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος. Ε, σου έχω νέα, λοιπόν. Το κέντρο του σύμπαντος δε βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται παντού. Και κατά έναν παράδοξο τρόπο στην περίμετρο της γειτονιάς της δικής σου ζωής, και της δικής μου, και όλων μας.

Υστερία σε όλον τον κόσμο για το κοσμοϊστορικό γεγονός. Εντάξει. Μέχρι να σου έρθει ο επόμενος λογαριασμός ΔΕΗ με τη ρήτρα καυσίμων και τη ρήτρα εκπομπής ρύπων, μέχρι το επιτόκιο στις κάρτες να γίνει 50%, μέχρι να αρχίσεις να πληρώνεις φόρο γιατί αναπνέεις, μέχρι τα παιδιά σου να έχουν 5 πτυχία και να μη βρίσκουν δουλειά ούτε στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς.

Αλλαγή, χρειαζόμαστε εδώ, κάθε μέρα, σε κάθε επίπεδο, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί. Η αλλαγή δεν γίνεται με deus ex machina εξ Αμερικής. Από μέσα σου, κι από μέσα μου ξεκινάει.

Όταν νιώσεις λίγο από το «κοχλάζον μίσος αιώνων» στο πετσί σου, θα καταλάβεις ότι δεν είμαι υπερβολικός. Ας είναι όμως. Να μη σου χαλάω το όνειρο...

zero2one είπε...

Να σημειώσω κι εγώ ότι:

Ο Ομπάμα είναι αξιοθαύμαστος τόσο για το ότι έφτασε μέχρι εκεί, όσο και με τον τρόπο που έφτασε (π.χ. το πως μάζεψε τα [απίστευτα] χρήματα που δαπάνησε για την εκστρατεία του.

Γι' αυτό που λέτε για τη "βιτρίνα των πολυεθνικών", ναι, μπορεί. Θα με εξέπληττε λίγο, αλλά θα μπορούσε. Θα δείξει.

Πιστεύω ότι ναι, μπορεί να κάνει τη διαφορά, μπορεί να κάνει την _αρχή_ της διαφοράς. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα αλλάξει ξαφνικά ο κόσμος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο ίδιος είπε: "Θα αναγκαστούμε να κάνουμε παραχωρήσεις στην πορεία". Δεν μίλησε α λα ...Μαυρογιαλούρος (-; Μου φάνηκε αρκετά ρεαλιστής.

Προφανώς όσο πιο πολλά περιμένεις από κάποιον, τόσο πιο πολύ -και γρήγορα- θα απογοητευτείς.

Του δίνουμε λίγο χρόνο, 1 έτος για παράδειγμα, κι ύστερα θα αρχίσει η σοβαρή κριτική. Ας μας δείξει λοιπόν τι μπορεί να κάνει!

@efou:

> μιααπόταγίδια

rotfl!

@okyrhoe:

> Πόσες δεκαετίες υπολογίζεις ότι χρειαζόμαστε εδώ μέχρι να
> εκλέξουμε έλληνα πρωθυπουργό με Αλβανό/Πακιστανό/Κούρδο
> πατέρα?

Έλα μου ντε! Και ομοφυλόφιλο βουδιστή, παντρεμένο (με ίδιου φύλου) και με υιοθετημένα παιδιά ίσως; (Καλά, καλά, αστεία λέμε (-;)

Τέλος, σημειώστε ότι το μεσαίο όνομα του Ομπάμα είναι Χουσείν! Πώς λέμε Σαντάμ, δηλαδή; Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι αποτρεπτικό (-; [Πώς και δεν το χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοί του;]

Ανώνυμος είπε...

Πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο νέος Πρόεδρος είναι να κλείσει τη βάση του Γκουαντάναμο, να σταματήσει τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να απολογηθεί στην Κούβα. Για τα υπόλοιπα, ναι, ελπίζω κι εγώ μαζί σας.

robin είπε...

και εμείς είμαστε πραγματιστές και ξέρουμε ότι δεν μπορούν να διορθωθούν τα πράγματα δια μαγείας .Όμως αντιτάσσω από κάπου πρέπει να ξεκιννήσει η αλλαγή δεν νομίζεις ; Τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς προσπάθεια αυτό το γνωρίζουμε όλοι όπως επίσης γνωρίζοντας στοιχειωδώς ιστορία ,ξέρουμε πως τίποτε από όλα τα μεγάλα δεν έγινε χωρίς αγώνες και μάλιστα επίπονους μακροχρόνιους και πολύ συχνά οδυνηρούς . Από κάπου όμως ξεκίνησαν όλα αυτά .
Ο ίδιος εξάλλου ο Ομπάμα το είπε πως είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος και πως θα χρειαστούν περισσότερες τετραετίες για να επιτευχθεί κάτι στα διαφορετικά μετωπα .
Για αυτούς που δεν τον ψήφισαν αντιτάσσω ότι ποτέ κανείς δεν είχε όλον τον κόσμο με το μέρος του .Δεν είναι δυνατόν . Έχει όμως την πλειοψηφία ( οκ οχι στη γερουσία ) και αυτό είναι σημαντικό άσε που θα έχει μάλλον και ρεπουμπλικανούς στην κυβερνησή του οπότε και αυτό είναι κάτι .
Σε πληροφορώ όμως ότι ναι αναθάρρησα βλέποντας τον και όλη την παράταξη να κερδίσει διότι σκέψου να έβγαινε ο Μακέην ο οποίος δεν χαίρει άκρας υγείας και να γινότανε στα καλά καθόύμενα η Πειλιν Πρόεδρος της Αμερικής ... Εφιάλτης ...
Να προσθέσω επίσης ότι εγώ προσωπικά όπως και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι δεν περιμένουμε κανένα μεσσία , ξέρουμε ότι την τύχη μας την κρατάμε στα χέρια μας , ούτε στον Ομπάμα είδαμε τον Μεσσία .Αυτό που είδαμε ήταν η προσπάθεια να γίνουν αλλαγές κάτι που είδε και πολύς κόσμος στην αμερική και εμπνεύστηκε και υποστήριξε την όλη εκλογή . Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι , που μέχρι πρόσφατα ήταν απολιτικοι , συμμεττείχαν στην ιστορία συτή είναι τόσο πολύ θετικό που είναι λυπηρό που δεν μπορείς να το δεις καθόλου .
Και όλος αυτός ο κοσμάκης δεν είναι αφελής , ειδικά όσοι εργάζονται ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κανείς κουμάντο στα οικονομικά του και όχι μόνο πόσο μάλλον να διαχειριστεί την οικονομία και όχι μόνον μιας ολόκληρης ηπείρου .
Αν όμως εκ των προτέρων προεξοφλείς την ήττα ποιος ο λόγος να κάνεις οτιδήποτε .Ο κοσμάκης λοιπόν αυτός που την νοημοσύνη του υποτιμάς θέλησε να κάνει αυτό που μπορούσε από την μεριά του ,δηλαδή να ψηφίσει και να δηλώσει πως θέλει αλλαγές και μάλιστα σημαντικές και όλοι ξέρουν πως δεν θα έρθουν αύριο .
Όσον για τους Μεσσίες που αναφέρεις , είμαι παιδί της αναγέννησης και του Δαρβίνου , κρατώ από τις διάφορες θρησκείες την αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους και το μέτρο στα πράγματα και κατά τα άλλα θρησκεία μου είναι η ζεστασιά της ζωής την οποία προσπαθώ να κάνω όσο μπορώ πιο νόστιμη και ενδιαφέρουσα με τις δικές μου δυνάμεις and with a little help from my friends .
ΝΑΙ προσπαθώ και έχω πολλά και απτά παραδείγματα και το γεγονός ότι βλέπω τα θετικά της εκλογής αυτής δεν με κάνει σε καμία περίπτωση αιθεροβάμων

robin είπε...

συμφωνώ με τον zero2one

robin είπε...

και κάτι τελευταίο , ακριβώς επειδή παραπέμπεις σε στοιχεία αναλυτικά για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση ένας λόγος παραπάνω να πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση που βέβαια θα πάρει χρόνο πολύ ...

mmjrules είπε...

Για τα παιδιά που μόλις γύρισαν από την ανταπόκριση στο Αμέρικα, μια μικρή βοήθεια:

"as much as the next Joe" μεταφράζεται ώς "όσο και οι υπόλοιποι"

"and with a little help from my friends" μεταφράζεται ώς "και με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου"

Το ότι έχουμε πάθει τόσο παράκρουση με τις αμερικάνικες εκλογές δε βλέπω να το σχολιάζει κανείς.
Ούτε δικές μας να ήταν!

zero2one είπε...

> Το ότι έχουμε πάθει τόσο παράκρουση με τις αμερικάνικες εκλογές δε βλέπω να το σχολιάζει κανείς.
Ούτε δικές μας να ήταν

λολ mmj!

StrangeEmily είπε...

Αυτή την αόριστη αισιοδοξία ένοιωσα κι εγώ, κι ας μη μας αφορά άμεσα η εκλογή του... αλλά μοιράζομαι και τους προβληματισμούς σου.

Η αισιοδοξία μου φρέναρε όταν διάβασα ότι ο Ομπάμα ήταν και αυτός ένας από τους γερουσιαστές που αρνηθηκαν να υπογράψουν τη συμμετοχή των Η.Π.Α. στη Σύμβαση του Κιότο. (δεν θυμάμαι πού το διάβασα, ελπίζω να μην αληθεύει)

Ανώνυμος είπε...

@strangeemily, δυστυχώς αληθεύει: http://www.greenchange.org/article.php?id=2991

Και άλλα πολλά. Είμαστε ακόμα στην αρχή...

mafaldaQ είπε...

Αν και λίγο αργά σχολιάζω (έχουν μεσολαβήσει και πολλές μέρες) να πω ότι είμαι και εγώ από εκείνους τους αισιόδοξους, που χάρηκαν πολύ, για την εκλογή. Και χάρηκα πολύ, που είδαν έναν (κατά την προσωπική μου εκτίμηση) συντηρητικό λαό ,να συμμετέχει και να αλλάζει. Αλλά, παραμένω πολύ σκεπτική, γενικά με το μέλλον, γιατί η παρούσα κατάσταση, μου δίνει την εντύπωση ότι ο λαός αναζητεί μεσσίες και σωτήρες. Αυτό, που με αγχώνει περισσότερο από όλα, αλλά δεν έχει να κάνει με τον Obama, είναι το τι γίνεται όταν ένας λαός, που περιμένει, να «σωθεί», δεν αναγνωρίζει, ότι τα προβλήματα, δεν διορθώνονται με θαύματα. Αλλά ότι το χάρηκα, το χάρηκα. Όπως και το χάρηκα, που είχαμε αυτό το Post, με τον αντίλογο!