5.11.08

Ιστορική μέρα !

politics , the Obama election

Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των Η.Π.Α. είναι γεγονός εξαιρετικής σημασίας για πάρα πολλούς λόγους .
Οπωσδήποτε για λόγους συμβολικούς -αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από σαράντα χρόνια υπήρχαν ακόμη φυλετικές διακρίσεις στην αμερική - το γεγονός ότι ένας αφροαμερικανός πρώτης γενιάς και μάλιστα "αναμικτος" καθώς η μητέρα του είναι λευκή και ο πατέρας του Κενυάτης , εκλέγεται στο ύψιστο αξίωμα στη χώρα και μάλιστα όχι οποιαδήποτε χώρα αλλά την υπερδύναμη αυτού του πλανήτη είναι πολύ μεγάλη υπόθεση . Ειναι θρίαμβος για τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την ισότητα και την ισονομία .
Ο Ομπάμα κατάφερε να εμπνεύσει , να κινητοποιήσει και να ενώσει εκατομύρια ανθρώπους , ανεξάρτητα από φυλή , γλώσσα , θρησκεία , χρώμα σε έναν αγώνα για αλλαγή
σε μια χρονική στιγμή που η αμερική αλλά και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική ύφεση , την κλιματική αλλαγή , τον πόλεμο στο Ιρακ και το Αφγανιστάν .
Η ανευ προηγουμένου κινητοποίηση και συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική εκστρατεία και και την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα είναι γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο σε μια κοινωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό άνιση και απολίτικη όπως η Αμερική .
Απέδειξε ότι η δημοκρατία λειτουργεί ακόμη , ότι η αμερική είναι τόπος όπου μπορεί κανείς να βάλει στόχους και να τους κατακτήσει , και το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό όχι μόνο για τον μαύρο πληθυσμό της χώρας αλλά και για όλες τις μειονότητες αλλα και για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας .
Επιπλέον δημιουργεί θετικές προσδοκίες από τον υπόλοιπο κόσμο ότι η αμερική θα επιδείξει ένα άλλο πρόσωπο στις διεθνείς σχέσεις και θα συνεργαστεί με τις άλλες χώρες για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ,με συζήτηση και διπλωματία και όχι με πολέμους . Υποσχέθηκε πως θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και θα δώσει τέλος στον πόλεμο με το Αφγανιστάν.
Ο τετράχρονος γιος αγαπημένων φίλων μου που παρακολούθησε μαζί μας χτες το βράδυ , καθώς το ξενυχτήσαμε , περιμένοντας με αγωνία να βεβαιωθούμε ότι η εκλογή του Ομπάμα είναι σίγουρη , ρώτησε κάποια στιγμή : πόσο δυνατά πρέπει να φωνάξει κανείς για να σταματήσει τον πόλεμο ...
Εύχομαι στον νέο Πρόεδρο και στους συνεργάτες του , καλή δύναμη , κουράγιο σύνεση και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουν τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που τους περιμένουν.
Ο Μακέιν προς τιμή του τον συνεχάρει και υποσχέθηκε να δουλέψει μαζί του , καθότι συνεχίζει γερουσιαστής .
Και κάτι ακόμη που δεν το αναφέρουν τακτικά τουλάχιστον τα εν ελλάδι ΜΜΕ. Ο Ομπάμα δεν πήρε ούτε ένα δολλάριο για την προεκλογική του εκστρατεία από το κράτος όπως ο Μακεην αλλά και όλοι οι προκάτοχοι του που διεκδίκησαν το ανώτατο αξίωμα . Τα χρήματα προήλθαν μόνο από εισφορές ανθρώπων που ξεκινούσαν από ελάχιστα δολλάρια εως μεγάλα καθώς και πολύ μεγαλυτερα χρηματικά ποσά . Βέβαια πάντα στις εκλογικές εκστρατείες μεγάλο μέρος των δαπανών καλύπτεται από δωρεές ιδιωτών όμως τα χρήματα που προέρχονται από τον κρατικό προυπολογισμό αποτελούν σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής δαπάνης απαραίτητο δε ιδιαίτερα στο ξεκίνημα .Ο Ομπάμα λοιπόν για πρώτη φορά στην ιστορία ξεκίνησε με μηδενική συμμετοχή απο το κράτος διότι αν και την δικαιούνταν την αρνήθηκε .
Οι άνθρωποι δε που βοήθησαν στην συγκέντρωση των χρημάτων ήταν ιδιαίτερα νεοι πολλοί εκ των οποίων σπουδαστές και βέβαια εθελοντές .
Καλή του δύναμη λοιπόν .

3 σχόλια:

efou είπε...

fingers crossed: ας μη βγει κι αυτός τόόόόσο μακάκας...

bunnysuicides είπε...

"πόσο δυνατά πρέπει να φωνάξει κανείς για να σταματήσει τον πόλεμο"

φοβερό ε?

**
συμφωνώ μαζί σου για την τεράστια συμβoλική σημασία της εκλογής του. αυτό που φοβάμαι είναι μη μείνει μόνο συμβολική.
πάντως ο άνθρωπος είναι χαρισματικός, ελπίζω να καταφέρει να κάνει πολιτική ανεξάρτητη (όσο μπορεί τουλάχιστον).
**
πάντως αυτό με την κρατική χορηγία δεν είναι τόσο αγγελικό όσο φαίνεται. βλέπεις ο υποψήφιος είχε τη δυνατότητα να διαλέξει Ή την κρατική, Ή την ιδιωτική. κ όπως φαντάζομαι γνώριζε κ απ΄τις εκλογές για το χρίσμα, το ποσό που θα μάζευε από τους οπαδούς του, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο..
**
ωραίο ποστ robin!

mafaldaQ είπε...

Και ως συνέχεια του post με τον αντίλογο, χάρηκα, που είχαμε το post, με την χαρά! Μπράβο robin!