18.7.07

3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας – Ημέρα 2η

Άργησα και σήμερα αλλά ήταν αναμενόμενο. Δεν έχω καταφέρει να λύσω το πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα, εδώ και πολλά χρόνια… Θα το καταφέρω τώρα;


Σήμερα το πρόγραμμα ήταν πολύ φορτωμένο και υπήρχαν εισηγήσεις σε δύο αίθουσες. Ξεκίνησα από την conference hall, αφού πρώτα σιγουρεύτηκα ότι έχω άξια ανταποκρίτρια στην ceremonial hall. Και ενώ κατέφτασα με τουλάχιστον μισή ώρα καθυστέρηση, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα χάσει την πρώτη ομιλήτρια κ. Πιτσάκη Ειρήνη, εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος. Τελικά, μας μίλησε για την αναγκαιότητα της σφαιρικής προσέγγισης, που θα έπρεπε να έχουν όσοι ασχολούνται με τις εκδόσεις. Συνέχισε η κ. Μπάνου, με μια εισήγηση σχετικά την εκτίμηση και τη διαχείριση της ποιότητας των βιβλίων. Πολύ πλήρεις εισηγήσεις και οι δύο.


Κάναμε ένα πολύ γρήγορο διάλειμμα και πάλι πίσω για τον κ. Μπάκα και την εισήγηση του για το περιοδικό Acro. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με όρθιους και καθιστούς και όσο περνούσε η ώρα, έρχονταν και άλλοι. Μας μίλησε απλά και με πολύ ειλικρίνεια για το εγχείρημα του acro. Μας παρουσίασε την ιστορία πίσω από τα τεύχη και το πραγματικό του «βίτσιο». Να φτιάξει το acro, σαν σχολείο. Μαζί με τον αυλόγυρο, γιατί μαθαίνεις καλύτερα όταν παίζεις. Ήταν μια υπέροχη εισήγηση, για ένα περιοδικό, που αγάπησα όντας ακόμα σπουδάστρια και αγαπώ μέχρι και σήμερα.


Θα σταθώ σε 3 εξώφυλλα, που με στιγμάτισαν και χάρηκα ιδιαίτερα, που έκανε και ο κ. Μπάκας, ιδιαίτερη αναφορά.


Τεύχος 4

Έμπνευση: κ. Άγγελος Μπάκας – Δημιουργία: Βίκτορ Κοέν

Ο άνθρωπος είναι γεμάτος θηρία – Τάισε ένα και σύντομα θα πρέπει να τα ταΐσεις όλα














Τεύχος 7

Έμπνευση: κ. Άγγελος Μπάκας – Δημιουργία: Μαρία Νικόλα

Η γλώσσα δεν περιγράφει τον κόσμο. Τον δημιουργεί















Τεύχος 12

Έμπνευση: Kay Wetten – Δημιουργία: Kay Wetten

What would you like to see (κρυπτοτυπογραφία στα τσίνορα)

And my mind takes flight like a butterfly – Jean Dominique Baudy (κρυπτοτυπογραφία στην πεταλούδα)



Μετά κατεβήκαμε κάτω στην Ceremonial hall και παρακολουθήσαμε την εισήγηση της κ. Μαρίας Νικόλα, σχετικά με την τέχνη της αφίσας, της διαμαρτυρίας. Ακόμα μια υπέροχη παρουσίαση, με απίστευτο υλικό, το οποίο δεν προλαβαίναμε να φωτογραφίζουμε και να απολαμβάνουμε. Το σαββατοκύριακο θα ανεβάσω πολύ υλικό φωτογραφικό. Για την ώρα θα περιοριστώ στα παραδείγματα, που με καθήλωσαν.


Για να μπορέσουμε να προλάβουμε το πρόγραμμα, στριμώχτηκε στο μεσημεριανό διάλειμμα η κ. Βαγγελιώ Τζανετάτου, την οποία περίμενα να παρακολουθήσω με πολύ ενδιαφέρον. Μια πολύ καλά οργανωμένη παρουσίαση, με πλούσιο οπτικό υλικό, για τη βιβλιοδεσία, ένα τομέα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ελάχιστες αναφορές.


Και πάλι τρέξαμε για ένα πολύ μικρό διάλειμμα φαγητού και κρυφοκοιτάζαμε και το design game, που γινόταν στο γυμναστήριο με τον Blokland. Μα πόσα κομμάτια να γίνει κάποιος για να τα παρακολουθήσει όλα; Ωραία ήταν! Ελπίζουμε να μας δεχθούν, να παίξουμε το Σάββατο!


Και πάλι τρέξαμε να πιάσουμε καλές θέσεις στην Ceremonial hall, για να παρακολουθήσουμε την εισήγηση της κ. Γιάγκου, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων αλλά και για την εισήγηση του κ. John Langdon. Ο κ. Langdon είναι διάσημος για τα καρκινικά λογότυπα και πραγματικά μας αφόπλισε με την αμεσότητα, το χιούμορ και την απλότητα του! Μέχρι και φωτογραφία του ως μωρό μας έδειξε! Έχω φωτογραφήσει ότι μας έδειξε. Για την ώρα ανεβάζω ένα μικρό δείγμα για να μπείτε καλύτερα στο κλίμα.


Μετά το διάλειμμα επανήρθαμε για να παρακολουθήσουμε την εισήγηση του κ. Τσέβη, σχετικά με τα φωτογραφικά μωσαϊκά. Κατάφερε και πάλι και μας συγκίνησε με την αναφορά στους ASCII artists, αλλά σαφώς μας γοήτευσε με τα άπειρα παραδείγματα των μωσαϊκών. Την σκυτάλη πήρε ο κ. Αρβανίτης, που μας έδειξε ότι γραφιστική δεν είναι μόνο να πουλάμε, αλλά και να επικοινωνούμε. Ανέβασε του τόνους, λέγοντας φωναχτά κάποιες μεγάλες αλήθειες. Θα ήθελα να υπάρχει δυνατότητα διαλόγου όμως. Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.


Και τέλος ο κ. Akiem Helmling για τους Underware, ήταν ο πρώτος ομιλητής, που καταχειροκροτήθηκε στην μέση της ομιλίας του, καθώς μας άφησε άφωνους με ένα α, που άλλαζε μορφή ανάλογα με το τι άκουγε, με βιβλία για σάουνα και πώς να τα διαβάσετε, με sexy γραμματοσειρές, με το type radio και το project sweet 16teen! Χείμαρρος. Δεν θέλαμε να τελειώσει.


Μια πολύ γεμάτη μέρα, με παρουσιάσεις και εισηγήσεις που άξιζαν όλο το τρέξιμο. Ανταποκριτές μου ανέφεραν ότι και αυτά που έχασα ήταν απλά υπέροχα αλλά τι να κάνουμε… Περιμένουμε το αύριο για να αναπληρώσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: