18.7.07

3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας - Workshops Μέρα 1η

Το πολυαναμενόμενο Συνέδριο είναι πλέον γεγονός! Και για να μην μένουν παραπονεμένοι φίλοι, συνάδερφοι και μαθητές, θα γράφω κάθε μέρα μια μικρή αναφορά για να ενημερώνω και αυτούς, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν.

Εργαστήρια

Στα πλαίσια του συνεδρίου γίνονται 4 εργαστήρια – workshops, από τα οποία οι σύνεδροι, μπορούν να διαλέξουν μόνο ένα για να συμμετέχουν. Το εργαστήριο της καλλιγραφίας και του σχεδιασμού γραμματοσειράς, το είχα καλύψει με τα σεμινάρια που έγιναν προ συνεδρίου. Έτσι έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο Τυπογραφείον και την καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία. Αφού διασφάλισα ότι άξιοι ανταποκριτές, θα καλύψουν το Τυπογραφείο, δήλωσα τον εαυτό μου, στο εργαστήρι της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Ήθελα να το παρακολουθήσω από το 1ο Συνέδριο και επειδή δεν το είχα καταφέρει, μου είχε μείνει απωθημένο.

Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία

Το εργαστήριο συντόνιζε η κ. Ευαγγελία Τζανετάτου, η οποία μας ενημέρωσε ότι σε αυτές τις δύο ημέρες, θα προσπαθούσαμε να «δέσουμε» ένα βιβλίο, με μαλακή βιβλιοδεσία τύπου Langstichheftung, με επιμηκή ραφή και κόμπους. Πρόκειται για γερμανικές μεσαιωνικές κατασκευές, που επανεμφανίζονται στην Ιταλία κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Συνήθως πρόκειται για λευκά φύλλα για διάφορες εφαρμογές!

Το δείγμα, μας ενθουσίασε. Και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε σιγά-σιγά και το δικό μας. Βέβαια, λίγο η απειρία όλων μας, λίγο το γεγονός ότι ήμασταν πολλοί, δημιουργήσαμε μια χαοτική κατάσταση στον χώρο! Η κ. Τζανετάτου, πάλευε να μας προλαβαίνει από το να κάνουμε λάθη από απειρία και βιασύνη, αλλά το χαρούμενο πλήθος, φαινόταν αχαλίνωτο! Πάντως θαύμασα την υπομονή της και κυρίως την ανάγκη της για τελειότητα παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες. Τελικά καταφέραμε, να λιάνουμε τα φύλλα, να περάσουμε πρώτο στρώμα κόλλας και δεύτερο στρώμα κόλλας διακοσμητικής, να φιλοτεχνήσουμε πολλά εξώφυλλα και να βάψουμε τα δέρματα της ράχης! Αύριο αναμένεται να ολοκληρώσουμε το «βιβλίο» μας, με το ράψιμο του! Ανυπομονώ να το δω ολοκληρωμένο! Θα προσπαθήσω να φωτογραφήσω το αρχικό δείγμα και τα καλύτερα παρα-δείγματα!

Τυπογραφείον

Εγώ σκαστά περνούσα πριν από κάθε διάλειμμα, για να δω τι κάνουν! Και οι ανταποκριτές μου, με διαβεβαίωσαν ότι ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι, όπου τύπωσαν μπλουζάκια, υφάσματα, κορδόνια από τσαντάκια (έλεος…) και είδαν πολλά ενδιαφέροντα. Μίλησαν για την σχέση γραφίστα – τυπογράφου, που παραμένει μια σχέση λατρείας και μίσους και για άλλα πολύ χρήσιμα! Έπιασαν χαρτιά και συζήτησαν για τις δυνατότητες τους. Πολύ θα ήθελα να είμαι και εκεί αλλά ήταν αδύνατο!

Καλλιγραφία – Σχεδιασμός Γραμματοσειράς

Πρόσεξα ότι στα διαλείμματα, δεν εμφανίζονταν οι συμμετέχοντες από αυτά τα δυο εργαστήρια. Και μπορώ να πω από προσωπική πείρα, ότι μου φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό. Γιατί οι μεν με τον κ. Μιχάλη Σέμογλου και οι δε με τις κ. Εύα Μασσούρα και κ. Ειρήνη Βλάχου, δεν θα ένιωθαν καν την ανάγκη να βγουν από την αίθουσα. Όποιος δεν έχει πάει, απλά έχει χάσει. Δεν κατάφερα να ανακαλύψω αν ήταν στο σχεδιασμό γραμματοσειράς και ο κ. Γεράσιμος Λεωνίδας, για να σιγουρευτώ ότι όλοι θα παραμείνουν εκεί μέχρι το βράδυ. Αύριο με περισσότερα νέα!

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.ictvc.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: