14.9.08

I love Brussels

Και ίσως είμαι από τα λίγα άτομα που ενθουσιάστηκαν με τις Βρυξέλλες! Ωστόσο όλη αυτή η ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα προσθέτει άλλη αίσθηση και άλλο κύρος στην πόλη παρόλο που οι Βέλγοι θεωρούνται «οι χαζοί» της Ευρώπης!

Αν τη δείτε στο χάρτη είναι στην καρδιά της Ευρώπης.
Και πράγματι εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιον και την ευρωπαϊκή γειτονιά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω σχήματος και εξαιτίας του ότι είναι φτιαγμένο από γυαλί ονομάζεται «Καπρίτσιο των Θεών» - Caprice des Dieux.


Οι Βρυξέλλες και λόγω θέσης και λόγω έδρας είναι μια κοινωνία πολυπολιτισμική. Έχει όπως θα λέγαμε κάθε καρυδιάς καρύδι. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν προβληματίζει τους κατοίκους, δεν τους κάνει ξενοφοβικούς και κλειστούς. Να φανταστείτε ένας έλληνας που ζει εκεί χρόνια μου έλεγε ότι στο σχολείο που πήγαινε οι Βέλγοι ήταν 6 στους 20! Εξάλλου, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία έχει δύο κύριες γλώσσες, τα γαλλικά και τα ολλανδικά. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι είτε είναι Φλαμανδοί είτε είναι Βαλλόνοι. Για το λόγο αυτό και όλες οι πινακίδες τους είναι σε δύο γλώσσες! Επιπλεόν, υπάρχει και ένα όμορφο πάρκο στην πόλη η mini Europe, στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει πολλά βασικά μνημεία της Ευρώπης σε μικρογραφίες.


Επίσης, οι Βρυξέλλες έχουν να δείξουν και άλλα πράγματα σε όποιον είναι διατεθειμένος να τριγυρίσει και να ανακαλύψει την πόλη. Κατ’ αρχήν είναι γνωστό το λεγόμενο Mannequin Pis, το μικρό αγαλματάκι που κατουράει στο κέντρο σχεδόν της πόλης. Να σημειώσω ότι συχνά τον ντύνουν με διάφορες στολές οι οποίες εκτίθενται σε μουσείο στην Grand Place. Η Grand Place είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, την οποία περιβάλουν μεγαλοπρεπή κτίρια και κάθε Μάιο λαμβάνει χώρα η μεγάλη ανθοκομική έκθεση, χάρη στην οποία γεμίζει λουλούδια η πλατεία.




Να μην ξεχάσω φυσικά και τα μουσεία της πόλης. Μουσείο μοντέρνας τέχνης, μουσείο επιστήμης, ακόμη και μουσείο κόμικς, καθώς το Βέλγιο είναι η πατρίδα πολλών κόμικς, όπως τα στρουμφάκια και ο Τεν Τεν. Επίσης, το Βέλγιο είναι η πατρίδα της μπύρας και της σοκολάτας. Δεκάδες είδη για να δοκιμάσετε. Μπύρες και σοκολάτες να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα! Και όλη η πόλη έχει μια γλυκιά μυρωδιά σε κάθε γωνιά της.


Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά που προσφέρει η πόλη. Είναι και πολλά άλλα, τα πάρκα, το παλάτι, τα εμπορικά κέντρα και... τα μύδια, καθώς είναι το τοπικό φαγητό! Σας άνοιξα την όρεξη; Δεν έχετε παρά να διαλέξετε τις Βρυξέλλες για το επόμενο σας ταξίδι!

8 σχόλια:

karry είπε...

Όμορφη παρουσίαση.... είπες και την μαγική λέξη "μύδια" μιαμ μιαμ
Μήπως να πάω Βρυξέλλες αντί για Θεσσαλονίκη; :P

mafaldaQ είπε...

Εγώ πάλι, χωρίς να το θέλω και πολύ, θα πάω τώρα το ΣΚ, που μας έρχεται αλλά, δεν τα πάω πολύ καλά με την πόλη. Αν δεν προέκυπτε ταξίδι για δουλειά, νομίζω ότι δεν θα την έπερνα την απόφαση.

@karry είναι χάλια... απλά δεν θέλω να στεναχωρήσω την Silver! Εμείς πάντως θα σου μαγειρέψουμε και μύδια στη Θεσσαλονίκη!Χιχι!

mafaldaQ είπε...

Αλλά έχω να συμπληρώσω ότι το Μουσείο των comics (κτίριο και εκθέματα) είναι από τα ομορφότερα μουσεία που έχω πάει!

Και όποιος αγαπάει τη σοκολάτα, πρέπει μια φορά στη ζωή του να πάει :)!

@karry! Για να μη στεναχωριέσαι θα σε φέρω και σοκολάτες από εκεί για να δοκιμάσεις... που να τρέχεις τώρα...

ZlatkoGR είπε...

@karry
Όχι.

frufruka είπε...

Την πρώτη φορά που βρέθηκα στις Βρυξέλλες, όταν στην επιστροφή με ρωτούσαν για τις εντυπώσεις μου τους απαντούσα "Χωριό, μία πλατεία έχουν όλο κι όλο! (Grand Place). Από τότε βρέθηκα πάρα πολλές φορές εκεί λόγω δουλειάς, μάλιστα το 1996 έμεινα 10 μήνες.
Λοιπόν στις Βρυξέλλες δεν θα ενθουσιαστείς με την αρχιτεκτονική, που είναι βαριά ασήκωτη και μολυβένια. Ούτε με τον άστατο καιρό που ξεκινάς με καλοκαίρι το πρωί και επιστρέφεις με χειμώνα το βράδυ, αφού έχεις εξαντλήσει όλη την γκάμα των μετεωρολογικών στοιχείων.
Αλλά θα πιεις ωραίες βέλγικες μπύρες μέχρι σκασμού και θα φας τοπική και ότι άλλη κουζίνα φανταστείς επίσης μέχρι σκασμού. Οι Βρυξέλλες είναι η πόλη της γαστρονομίας!

@Mafalda: Αν σ' αρέσει το Tex Mex φαγητό και οι μαργαρίτες να πας οπωσδήποτε στο Pablo's!
Αλλά μην παραλήψεις να πιεις καφέ στο Grain de Sable στη μικρή Sablon και για καφέ και σοκολάτες ή ακόμα καλλίτερα για Κυριακάτικο branch στο διάσημο Wittamer cafe στον 1ο όροφο του ζαχαροπλαστείου με θέα όλη την πλατεία της Grand Sablon!

mmjrules είπε...

@Mafalda:
Θεωρώ περιττό να αναφέρω ότι ΘΕΛΩ ΣΟΚΟΛΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΣ, παρακαλώ!

Μαύρες, γάλακτος και με καρπούς, όλες τις τρώω!:-)

Silver είπε...

Αυτό με τον καιρό όντως ξέχασα να το αναφέρω... Πραγματικά περνας τις 4 εποχές σε μια μέρα!!!

Ανώνυμος είπε...

Πουλάκι! Στο τσακ είμαι να το τρίψω το αγαλματάκι για άλλη μια φορά, μα δεν είναι υπέροχο που τα δυο μας θα βρεθούμε ξανά στην πηγή της τσικουλάτας. Ελπίζω αυτή τη φορά να το δω το συντριβάνι σοκολάτας, για την ακρίβεια εκεί θα με αφήσετε την Πέμπτη και ελάτε να με πάρετε την Κυριακή!!!

Και θα συμφωνήσω με mmjrules, δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές, θα τις φάμε όλες λευκές, μαύρες και φιμέ!!!!

@Αργυρή, υπέροχος οδηγός! Ευχαριστώ!