24.9.08

Codex Seraphinianus



Ένας μυστηριώδης κόσμος χαμένος κάπου στο σύμπαν. Ένας κόσμος παρόμοιος με τον δικό μας. Ή μήπως ο δικός μας είναι παρόμοιος με αυτόν;
Το 1981 ανακαλύφθηκαν κάποια χειρόγραφα, γραμμένα σε μια άγνωστη γλώσσα την οποία κανένας γλωσσολόγος δεν γνώριζε, και δε μπορούσε να βρει κάποια συγγενική της. Σήμερα οι ειδικοί ξέρουν πως η αγνωστη αυτή γραφή, είναι πλήρως συστηματοποιημένη, όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να την αποκρυπτογραφήσουν.



Τα χειρόγραφα ονομάστηκαν Codex Seraphinianus και φαίνεται πως είναι ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ενός παράλληλου κόσμου. Πιθανώς έχει γραφτεί σε μία από τις ομιλούμενες στον πλανήτη αυτό γλώσσες, ενώ βρίσκονται παντού διάσπαρτες ενδιαφέρουσες εικόνες ζώων, φυτών, αντικειμένων, σκηνών της καθημερινής ζωής.


χωρίζεται σε 2 μεγάλες ενότητες. Η πρώτη έχει να κάνει με τη φύση και αποτελείται από 4 κεφάλαια. Παρουσιάζει τα είδη των φυτών και των ζώων, περιγράφει τον τρόπο επιβίωσης και αναπαραγωγής τους.
Η δεύτερη, που εμπεριέχει 7 κεφάλαια, παρουσιάζει τον κόσμο των "ανθρώπων". Ιστορία, τρόπος ζωής, ντύσιμο, μεταφορικά μέσα, φαγητό, αρχιτεκτονική, ψυχαγωγία.


Υποψιασμένα μου κουνελάκια, υποθέτω πως δε με πιστεύετε ε; Και έχετε δίκιο! Αν ο Τolkien θεωρείται ο αρχιερέας του φανταστικού, ο Luigi Serafini, θα έπρεπε να είναι ο Μεγάλος Μάγιστρος! Ιταλός αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, καλλιτέχνης, έπλασε τον κόσμο του Codex Seraphinianus το 1978. Σκέφτηκε από το πώς αναπαράγονται τα δέντρα, μέχρι τον τρόπο που μετράνε τη μυωπία, και από τη μυθολογία, μέχρι τη σεξουαλικότητα των "ανθρώπων". Αν και ο τρόπος αρίθμησης που χρησιμοποίησε αποκρυπτογραφήθηκε πλήρως, το αλφάβητο και η γραμματική του, ακόμα να φανερώσουν τα μυστικά τους.


Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Codex Seraphinianus είναι μια παρωδία του σύγχρονου τρόπου ζωής, και πως ο Serafini το έφτιαξε για να μας πει "κάτι δεν πάει καλά εδώ". Προσωπικά πιστεύω πως ήθελε απλά να εξωτερικεύσει την πλούσια φαντασία του.


Το βιβλίο είναι ψιλοσπάνιο (κυκλοφορεί σε 151 αντίτυπα), πάντως μπορείτε να το αγοράσετε από το Amazon, αν έχετε να διαθέσετε γύρω στα 400 δολάρια. Tα αξίζει όλα! Τι λέτε;


9 σχόλια:

mafaldaQ είπε...

Ομολογώ ότι πρώτη φορά το ακούω και διαβάζω και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Σίγουρα θέλει πολύ ψάξιμο! Γενικά είναι πολύ δελεαστικό ανάγνωσμα ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία γλώσσας, πόσο μάλλον μιας που θα επιτρέπει την εξωτερίκευση της πολιτικής και της φαντασίας!

Ωραίο Post!

bunnysuicides είπε...

θενκς!
κ μην προσπεράσετε τις εικόνες, είναι όλα τα λεφτά!

karry είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και πολύ όμορφες εικόνες...

Boneapart είπε...

Διαβάζω από τις 5 το πρωί σημειωτική και μαρξιστική κριτική και άλλες κουνελιές... Μικρή όαση το ποστ σου! Αφορμή! Καταλαβαίνεις;;;
Υ.Γ. Λίγο mushroom illusionist o Luigi ή είναι ιδεά μου;

StrangeEmily είπε...

Πολύ ιδιαίτερο... για τους τρελαμένους δεν μου φαίνεται και τόσο ακριβό το βιβλίο, όχι πως θα το αγόραζα.

Ίσως ξεκίνησε εκτονώνοντας τη φαντασία του αλλά του βγήκαν και τα μηνύματα στην πορεία.

zero2one είπε...

Μία λεξη: Ουάου!

> Το βιβλίο είναι ψιλοσπάνιο (κυκλοφορεί σε 151 αντίτυπα),
> πάντως μπορείτε να το αγοράσετε από το Amazon, αν έχετε να
> διαθέσετε γύρω στα 400 δολάρια. Tα αξίζει όλα! Τι λέτε;

Μμμ, το επιχειρηματικό δαιμόνιο λέει (σε συννεφάκι πάντα): 400 σήμερα, 40.000 αύριο...

ZlatkoGR είπε...

Γαμάτο! Μπράβο ρε κούνελε!

efou είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Τι λέτε, βάζουμε όλοι από κατιτίς να το αγοράσουμε συνεταιρικά? όπως λέει κι ο ζίρο, μπορούμε να το δούμε και σαν επένδυση!

a1pha είπε...

Καταπληκτικότατο!!!! Θέλω flexible rainbows εδώ και τώρα!!