24.9.08

Οι λαϊκές αγορές

Αν δεν έχετε περάσει έστω και λίγο χρόνο σε λαϊκή αγορά, είτε για ψώνια, είτε χαζεύοντας, -το δεύτερο κυρίως-, νομίζω ότι χάνετε ένα μεγάλο μέρος του σφυγμού της πόλης σας.

Η λαϊκή αγορά είναι αυτό ακριβώς που διακηρύσσει το όνομά της. Αγορά του λαού.

Εκατοντάδες ετερόκλιτοι άνθρωποι μαζεύονται εκεί για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, φρούτα και λαχανικά. Κι άλλα είδη φρέσκων τροφίμων, ξηροί καρποί, λουλούδια και συναφή, μικροαντικείμενα, ρούχα, και πολλά άλλα. Ο σουβλατζής και ο καφετζής δε λείπουν φυσικά.

Οι πωλητές λοιπόν, στήνουν τις τέντες τους και πουλάνε. Έχουν το δικό τους λαϊκό χιούμορ[1], τον τρόπο τους να σχολιάζουν την καθημερινότητα, να βγάζουν συμπεράσματα, να γοητεύονται και να απογοητεύονται.

Κι οι πελάτες πηγαίνουν και έρχονται. Κάθε καρυδιάς καρύδι, παιδιά, νέοι, γέροι, έλληνες και ξένοι. Με τις σακούλες στο χέρι, στο καρότσι, στην πλατη. Κάνουν τα ψώνια τους μαζί με λίγο βόλτα. Οι δουλειές τρέχουν, το ίδιο και ο χρόνος.

Αν κοιτάξει κανείς όμως πιο συνολικά, θα δει τη γενική εικόνα: Άνθρωποι. Εν κινήσει. Αγοράζουν και πουλάνε προϊόντα. Συζητάνε, ανταλάσσουν απόψεις. Αιώνες (ή μάλλον χιλιετιές) τώρα. Ένα ζωντανό σύνολο με το σφυγμό του.

~~~
[1] Όχι κυρία Κούλα, δεν έρχομαι στο Άργος να με παντρέψετε, το τηλέφωνο όμως της νεαράς δίπλα που πουλάει τα βερίκοκα "μπεμπέκου" δε θα με χάλαγε (-;

5 σχόλια:

mafaldaQ είπε...

Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα θέματα για φωτογράφιση αν και πάντα όση ώρα και να έχω και όση άνεση, όταν βλέπω τις φωτογραφίες, μου δίνουν τη αίσθηση ότι δεν έχω καταφέρει να μεταφέρω να συναισθήματά μου, ακριβώς όπως ήταν, εκείνη τη στιγμή.

Προτιμώ τις μόνιμες, όπως το Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, τη La Boqueria στη Βαρκελώνη, την Borough Market στο Λονδίνο, την Misir Carsisi στην Κωνσταντινούπολη, την Kauppatori στο Ελσίνκι αλλά και την Viktualienmarkt στο Μόναχο, γιατί με ενθουσιάζει η ιδέα να είναι πάντα εκεί στημένες, περιποιημένες και έτοιμες να σε υποδεχτούν. Δυστυχώς λόγω πρωινής εργασίας, δεν μπορώ να πάω σε κάποια περιοδική.

Αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα urban event, γεμάτο χρώμα, ήχο, μυρουδιές και πολύ ζωή. Και για όσους αγαπούν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μια εξαιρετική ευκαιρία, να ψάξουν για προϊόντα, σε πολύ καλή τιμή και πολύ καλή ποιότητα!

bunnysuicides είπε...

πολύ ωραίο ποστ μανώλη, κ πρωτότυπο!

StrangeEmily είπε...

Ωραίο και χρωματιστό! Μου άνοιξε την όρεξη να πάω λαϊκή...

Τώρα που το θυμάμαι είχα βρεθεί κάποτε για μισή ώρα πίσω από ένα πάγκο στην αγορά της οδού Φυλής και πουλούσα μυρωδικά και...αγγινάρες.

Από την "άλλη πλευρά" είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον !

efou είπε...

Ωραίο θέμα!

a1pha είπε...

Στη λαϊκή κάνεις και την καλύτερη έρευνα περί των θεμάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Μια βόλτα να κάνεις, και μαθαίνεις το top-5 των πιασάρικων θεμάτων!