18.9.08

22 Σεπτέμβρη, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο



Εικόνα από την ιστοσελίδα Matt B Media

Η 22α Σεπτεμβρίου μέχρι το 2000 ήταν μια πανευρωπαϊκή ημέρα «Χωρίς Αυτοκίνητο» και διοργανωνόταν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά στη συνέχεια είχε διεθνή έκταση. Οι πόλεις που την «γιορτάζουν» καλούνται να κλείσουν τα κέντρα τους στα αυτοκίνητα και να ενθαρρυνθούν πεζοί, ποδήλατα, αστική συγκοινωνία και άλλες μορφές μεταφοράς φιλικές προς το περιβάλλον. Δυστυχώς πολλές πόλεις, μέσα σε αυτές και τα Χανιά, ούτε αυτό δεν κάνουν.

Άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που ανησυχούν για το περιβάλλον, την μόλυνση, αλλά και για την ποιότητα ζωής στις πόλεις, συγκεντρώνονται σε δρόμους και πλατείες για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αυτοκινητοκρατούμενη κοινωνία μας.

Μια μέρα εορτασμού και έπειτα η επιστροφή στη «κανονική» ζωή δεν φτάνει. Μια τέτοια μέρα μπορεί και πρέπει να γίνει καθημερινότητα για τις πόλεις… για την υγεία μας, την ασφάλεια μας, τον πολιτισμό μας, το μέλλον μας.
Εξαρτάται από μας, από τις δημοτικές αρχές των πόλεων μας και τις κυβερνήσεις μας να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές, ώστε πεζοί, ποδηλάτες και άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να επωφεληθούν.

Η παγκόσμια μέρα χωρίς αυτοκίνητο (car free day), είναι ένα δείγμα για το πώς οι πόλεις μας θα μπορούσαν να φαίνονται, να ακούγονται, να... μυρίζουν. Άραγε πως θα αισθανόμασταν σε μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα 365 μέρες το χρόνο;




Στις 22 Σεπτεμβρίου ας απαιτήσουμε λοιπόν από τους εκάστοτε αρμόδιους οι επόμενες επεμβάσεις και σχεδιασμοί που θα αποφασιστούν, να γίνουν με προτεραιότητα το ποδήλατο, το περπάτημα και τις δημόσιες συγκοινωνίες αντί του αυτοκινήτου.


Ανακοινωμένες ποδηλατοπορείες - εκδηλώσεις για την «Μέρα χωρίς αυτοκίνητο»:
Άγιος Νικόλαος
Αθήνα
Ηράκλειο
Θεσσαλονίκη
Λαμία
Ρέθυμνο
Χανιά


Ιστολόγια φίλων του ποδηλάτου:
Βέροια
Δράμα
Κόρινθος
Πάτρα

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα από Λεωνίδιο. Ωραίο το blog σας

mmjrules είπε...

Σε ένα από τα site βρήκα και αυτό το πολύ ωραίο blog με ωραίες ιστορίες

http://www.podilates.gr/blog/1010

StrangeEmily είπε...

Ωραίες οι αφίσες!

Μακάρι να υπήρχε μαζική συμμετοχή έστω για μία μέρα αλλά, όπως έχω παρατηρήσει αυτό δε γίνεται. Από την άλλη, αν όλοι άφηναν τα αυτοκίνητα ξαφνικά θα έτρωγε μεγάλο πήξιμο η συγκοινωνία.

Εκείνη τη μέρα θα ταξιδεύω με τρένο..

mafaldaQ είπε...

Όντως μια μέρα το χρόνο δε φτάνει αλλά πιστεύω πολύ στο "Αν θεωρείς ότι είσαι πολύ μικρός ή μόνο ένας και δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα, δοκίμασε να κοιμηθείς, σε ένα κλειστό δωμάτιο με ένα κουνούπι"!

mmjrules είπε...

Να σας ενημερώσω επίσης ότι θα υπάρχει έκθεση με οικολογικά αυτοκίνητα και άλλες εκδηλώσεις στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ:
http://www.ecocars.gr/

frufruka είπε...

Αυτό με το κουνούπι μου άρεσε πολύ! θα το υιοθετήσω σαν επιχείρημα... Άλλωστε ο κόσμος μας είναι απλά το άθροισμα από κάθε έναν από εμάς. Αν λοιπόν ο κάθε ένας από εμάς κάνει the right thing τότε ... το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι μονόδρομος!