13.9.08

10/9 Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

Διατηρείτε σε εγρήγορση τα εγκεφαλικά σας κύτταρα γιατί χανόμαστε. Εντάξει, μπορεί να μην είμαστε ο Ηρακλής Πουαρό που χρησιμοποιούσε το μυαλό του και έλυνε τα μυστήρια ωστόσο οι ειδικοί στη νόσο Αλτσχάιμερ λένε ότι αν λύνουμε σταυρόλεξα, κάνουμε ασκήσεις του μυαλού δεν κινδυνεύουμε να πάθουμε τη νόσο στο μέλλον. Δεδομένου κιόλας ότι όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτό το blog διαβάζουμε αρκετά βιβλία θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στην κατώτατη κλίμακα κινδύνου.
Πέρα από την πλάκα τώρα καλή και χρήσιμη η εξάσκηση του μυαλού αλλά δεν αρκεί για να προφυλαχθούμε. Σκεφτείτε μόνο ότι το 6% του πληθυσμού πάσχει από Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει αρχικά να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής, να ασκούμε το σώμα μας και να προτιμούμε τη μεσογειακή διατροφή.


Θα μου πείτε πως σκέφτηκα να γράψω για ένα τέτοιο θέμα καθώς ελάχιστα μας αγγίζει αφού πλήττει ηλικίες μεταξύ 60 και 70. Πήγα σε μια ημερίδα για το Αλτσχάιμερ και προβληματίστηκα, γιατί όπως μου είπαν εκεί ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η νόσος. Τα πρώτα συμπτώματα εντοπίζονται σε διαταραχές της συμπεριφοράς, την απώλεια πρόσφατης μνήμης, ενώ ο πάσχων θυμάται με κάθε λεπτομέρεια το παρελθόν. Αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουνε και να επισκεφτούμε άμεσα ένα νοσοκομείο, ή μια εταιρία νόσου Αλτσχάιμερ. Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται έγκυρα, καθώς όπως τονίζουν οι ειδικοί αν και το Αλτσχάιμερ είναι εκφυλιστική νόσος, δηλαδή δεν επιδέχεται θεραπείας και ο ασθενής δεν επανέρχεται ο συνδυασμός ωστόσο φαρμάκων και ασκήσεων καθυστερεί τη νόσο.
Πρόληψη, σωματική και πνευματική άσκηση, διαρκής έλεγχος είναι λοιπόν τα μέτρα που πρέπει ο καθένας μας να πάρει στο μέλλον για να μην φτάσουμε στο σημείο να θυμόμαστε ότι κάποτε γράφαμε σε ένα blog αλλά να ρωτάμε ο ένας τον άλλον το όνομα του όταν θα πίνουμε καφέ στο γηροκομείο!!!

2 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

νομίζω πως προσωπικά έχω πολύ μεγάλες πιθανότητες για αλσχάιμερ, αλλά ευτυχώς, χτύπα ξύλο...... ποιός είναι;

mmjrules είπε...

Ο Γερμανός που σου πήρε τα μυαλά κουνελάκι!