1.7.09

12o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εντυπώσεις!

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ τελείωσε και για φέτος και η δημοσιογραφική ομάδα του biographix ήταν εκεί! Παρά τη γενική αναστάτωση λόγω καιρού, ήταν ένα όμορφο 3ήμερο που έγινε 4ήμερο μιας και οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες της Παρασκευής μεταφέρθηκαν στη Δευτέρα. Δυο λόγια, λοιπόν, για το τι είδαμε και μάθαμε φέτος...


είδαμε:

-έκθεση φωτογραφιών από τα γεγονότα του Δεκέμβρη

Έκθεση φωτογραφιών στο 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


-έναν γκρίζο ερωδιό μένα σ'ένα χαρτόκουτο...κάποιος τον βρήκε χτυπημένο κοντά στη λίμνη Κερκίνη, επικοινώνησε με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και τον έφερε στο περίπτερό του στο φεστιβάλ. Τα παιδιά από το ΕΚΠΑΖ ήταν πολύ συμπαθητικά, άνοιξαν το κουτί για να δούμε το πουλί και μας είπαν μερικά πράγματα για τη δράση τους. Δυστυχώς, παρόλο που το ΕΚΠΑΖ ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από την πόλη της Θεσσαλονίκης το 1984, μετά από 24 χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χώρο όπου περιέθαλπε τα ζώα κι έτσι βρίσκεται για 2 σχεδόν χρόνια χωρίς στέγη...οι εθελοντές συνεχίζουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, παίρνοντας τα πληγωμένα ζώα ακόμη και στα σπίτια τους...Ρίξτε μια ματιά στο site τους για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που βρείτε κάποιο ζώο που έχει ανάγκη από βοήθεια ή σε περίπτωση που θέλετε να συμμετάσχετε εθελοντικά στις δραστηριότητες του κέντρου.



υπογράψαμε:

-για τη διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων από τους πολίτες στο περίπτερο της Green Attack! Οι εκτάσεις αυτές είναι η τελευταία μας ευκαιρία για δημόσιους χώρους πρασίνου!

-για την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων στο περίπτερο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και διαβάσαμε "Το κελί", εφημερίδα στην οποία γράφουν και κρατούμενοι, αλλά απαγορεύεται να μοιράζεται μέσα στις φυλακές, τα τεύχη της υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στη σελίδα τους. Επίσης, υπήρχε μια μικρή έκθεση με ζωγραφιές από κρατούμενους:

Έκθεση ζωγραφικής κρατουμένων-12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


ακούσαμε:

-το συγκρότημα κρουστών "Κρουστωδία" που και φέτος έκαναν (κατί παραπάνω από) αισθητή την παρουσία τους με τα υπέροχα όργανα, τις φωνές και το κέφι τους!

-λίγο από Μήτση και Δερμιτάσογλου, Βίδα, Skaribas, Σαββίνα Γιαννάτου και Primavera en Salonico

φάγαμε:

-αφγανικά μεζεδάκια με κιμά και γιαούρτι και αλβανικούς λουκουμάδες από την κουζίνα μεταναστών, αλλά και ελληνικά σουβλάκια (λείπει ο Μάης απ'τη Σαρακοστή;;)

χαρήκαμε:

-με την παρουσία πολλών οικογενειών, μαμάδες και μπαμπάδες με τα παιδάκια απ'το χέρι να ενημερώνονται στα διάφορα περίπτερα και να υπογράφουν σε εκστρατείες...αυτό πραγματικά είναι πολύ όμορφο κι ελπιδοφόρο!

-με τον ενθουσιασμό των μελών της "Επιτροπής Κατοίκων για την Προστασία της Παραλιακής Ζώνης στο Καραμπουρνάκι"! Επίσης πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι κάτοικοι πλέον ενδιαφέρονται και συμμετέχουν ενεργά στα θέματα της περιοχής τους!

-με τον κόσμο και την ανταπόκρισή του γενικότερα! Αν κι ο καιρός ήταν καλύτερος μάλλον θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη!

μάθαμε:

-για το φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στις 5 και 6 Ιουλίου

-για την πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες την Τρίτη 7 Ιουλίου

12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Τα παραπάνω ήταν ελάχιστα απ'αυτά που μπορούσε κανείς να δει και να κάνει στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, ένα πραγματικά γεμάτο πρόγραμμα με συζητήσεις, προβολές, εργαστήρια και συναυλίες που χρειάζεται ν'αφιερώσεις πολύ χρόνο για να πεις ότι είδες/έκανες αρκετά! Άντε και του χρόνου!

6 σχόλια:

deadendmind είπε...

Ακούγεται πολύ καλό, ευχαριστούμε για την ανταπόκριση! :-)

ZlatkoGR είπε...

Αααα, η δημοσιογραφική ομάδα έκανε καλή δουλειά. Και πέρσι και φέτος ακούω τα καλύτερα, ελπίζω του χρόνου να είμαι κι εγώ...

NdN είπε...

Ελπίζω και εγώ να περάσω κάποτε. Συνήθως η άδεια πέφτει πιο αργά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Υ.Γ. Αυτό με το καραμπουρνάκι είμαι περίεργος να το ερευνήσω. Δεν μένω εκεί...αλλά όλη η Καλαμαριά ένα χωριό είναι!

bunnysuicides είπε...

του χρόνου δε το χάνω! α!

efou είπε...

thanx guys and gal! σας εύχομαι να μπορέσετε όλοι να πάτε του χρόνου!

@NdN να το ψάξεις, είναι πολύ ΟΚ τα παιδιά της κίνησης και πολύ δραστήρια!

mafaldaQ είπε...

Άργησα αλλά ναμαι! Τι κρίμα που δεν μπορούσα να είμαι εδώ! Διάβασα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και θα ήθελα να συμμετέχω! Του χρόνου πάλι, που είμαι σίγουρη ότι θα είναι καλύτερο και καλύτερο :) Ευχαριστούμε κορίτσι!