12.6.09

Οι μαστοί του Τειρεσία

Η Τερέζα αποφασίζει να κάνει την επανάσταση της ενάντια στην κυριαρχία των αντρών. Με την δύναμη της θέλησης μεταμορφώνεται σε άντρα - γίνεται άντρας -παλεύει με τον σύζυγο της, τον νικάει, φοράει τα ρούχα του, τον ντύνει με τα δικά της και φεύγει για να κατακτήσει τον κόσμο. Εμφανίζεται ένας χωροφύλακας και βλέποντας τον σύζυγο με γυναικεία ρούχα τον περνάει για γυναίκα, τον ερωτεύεται και τον φλερτάρει. Όλα αυτά συμβαίνουν σ’ ένα φανταστικό και εξωτικό Ζάνζιμπαρ.
  • Τι γίνεται όταν μια γυναίκα επιθυμεί να γίνει άντρας;
  • Όταν ο σύζυγός της επιθυμεί να γεννήσει ο ίδιος παιδιά;
  • Όταν ένας χωροφύλακας ερωτεύεται τον σύζυγο και του κάνει πρόταση γάμου;
  • Κι όταν δύο τζογαδόροι στοιχηματίζουν και την ζωή τους ακόμη για το αν βρίσκονται στο Ζάνζιμπαρ ή στο Παρίσι;
  • Τι δουλειά έχει ένας δημοσιογράφος του Παρισιού, «πόλη της Αμερικής», στο Ζάνζιμπαρ;
  • “Όμως του φούρναρη η γυναίκα αλλάζει δέρμα εφτά χρονιές! Εφτά χρονιές, υπερβολές!"
Το πρώτο σουρεαλιστικό θεατρικό έργο

Ο Γκιγιώμ Απολλιναίρ έγραψε το έργο «Οι Μαστοί του Τειρεσία - δράμα σουρεαλιστικό» (drame surrealiste), στο διάστημα από το 1903 ως το 1917, εισάγοντας έτσι τον όρο σουρεαλισμός. Με τα λόγια του ίδιου : «Το ονόμασα δράμα, που σημαίνει δράση, για να το διαχωρίσω από τις κωμωδίες ηθών, τις δραματικές κωμωδίες και τις ελαφρές κωμωδίες … Σουρεαλιστικό … που προσδιορίζει μια τάση της τέχνης … που, τουλάχιστον, δε χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει κανένα δόγμα, καμιά διαβεβαίωση καλλιτεχνική ή λογοτεχνική. Επιπλέον, μου είναι αδύνατο να αποφασίσω αν αυτό το δράμα είναι σοβαρό ή όχι. Έχει σαν στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να ψυχαγωγήσει. Αυτός είναι και ο στόχος κάθε θεατρικού έργου…Προτίμησα ένα λιγότερο μελαγχολικό τόνο, επειδή δεν πιστεύω πως το θέατρο πρέπει να φέρνει την απελπισία στον καθένα».

Εμπνεόμενος από τον μύθο του μάντη Τειρεσία, χρησιμοποιεί διάφορα γεγονότα, πληροφορίες της εποχής του, με τους φίλους του Πάμπλο Πικάσο, Ζωρζ Μπρακ, Μαξ Ζακόμπ, Ανρί Ματίς, Πωλ Λεωτώ και Αλφρέ Ζαρρύ και τις σχέσεις που είχαν, τα τοποθετεί όλα μαζί σ’ ένα φανταστικό Ζάνζιμπαρ και ανακατεύει την τράπουλα.Μετά από μια τέτοια εισαγωγή, που μου κάνει ο Τζίμης Κούρτης, ανοίγω την ατζέντα μου και περιμένω να σημειώσω το που και το πότε. Είχα χρόνια να πάω στο θέατρο και πριν από μερικούς μήνες έπεσα πάνω στο «Σεξ και Σαιξπιρ» από καθαρή τύχη. Αλλά είμαι άτυχη γιατί η θεατρική ομάδα ΑΘΕΑΤRΟ κατεβαίνει Αθήνα μόνο για δυο παραστάσεις. συμμετέχοντας έτσι σε δυο φεστιβάλ:

  1. Στο 4ο Pocket Theater Festival, το Σάββατο στις 13/6/2009, 19:30, στο ART HOUSE (Κωνσταντινουπόλεως 46, στο Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός).
  2. Στο Athens Fridge Festival, το Σάββατο στις 19/6/2009, 22:30, στο Θέατρο Δίπυλον (Καλογήρου Σαμουήλ και Διπύλου, πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή. τηλ. 2103228881 και 2103229771).

Εγώ θα πρέπει να περιμένω, να το ανεβάσουν και Θεσσαλονίκη. Καλή επιτυχία να έχουν τα παιδιά, μια που διαγωνίζονται και στα δυο φεστιβάλ και περιμένω εντυπώσεις από όσους πάνε.

2 σχόλια:

a1pha είπε...

Άσχετο, αλλά το έργο "Οι μαστοί του Τειρεσία" το είχα συνδυάσει εδώ και χρόνια στο μυαλό μου με το "Η στέψη της Ποππαίας"· αιτία, μια ραδιοφωνική διαφήμιση που είχα βαρεθεί να ακούω. Όμως ποτέ δεν είχα ασχοληθεί να μάθω την υπόθεση, και τώρα που τη διάβασα φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα!

StrangeEmily είπε...

Συνειδητοποιώ άλλη μια φορά πόσο μου έλειψε το θέατρο... Δυστυχώς είναι από τα πράγματα που στερούμαι προσωρινά λόγω μωρού.