12.3.09

Δυναμικοί πύργοι - Τα ακίνητα που αρνούνται το όνομά τους

Όλα ξεκίνησαν όταν μου έστειλαν το power point. Είχε τίτλο "Τα 15 πιο παράξενα κτίρια του κόσμου" και μέσα είχε φωτογραφίες από μια βιβλιοθήκη του Κάνσας σε μορφή ραφιού με ράχες βιβλίων, ένα μέγαρο με το κεφάλι κάτω στη Φλόριντα, ένα εντελώς "κουνημένο" στην Πολωνία, λίγο από Νταλί, τους αγαπημένους μου κύβους του Ρότερνταμ και διάφορα άλλα που ούτε τα είχα ξανακούσει. Ευτυχώς το αρχείο είχε τα ονόματα των κτιρίων και τις τοποθεσίες, έτσι με κεντρισμένη την περιέργεια και λίγο ψάξιμο έφτασα στο "Unusual Architecture" που είναι γεμάτο φωτογραφίες ευφάνταστων, πανέμορφων, παραμυθένιων κτισμάτων! Εκεί βρήκα το διαμαντάκι που ακολουθεί...


Δεν σας θυμίζει Jenga; Ο Δυναμικός Πύργος του Dubai, το πρώτο κινούμενο κτίριο στον κόσμο, αποτελείται από 80 ορόφους που ο καθένας τους έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τους άλλους γύρω από τον κεντρικό άξονα. Το σχήμα του κτιρίου λοιπόν θα εξαρτάται κάθε στιγμή από την κατεύθυνση περιστροφής κάθε ορόφου, την ταχύτητα και τη σχέση του με την περιστροφή των άλλων ορόφων! Οι ίδιοι οι κάτοικοι, αν έχουν την κυριότητα ολόκληρου του ορόφου, θα μπορούν να ελέγχουν την ταχύτητα και τη φορά της περιστροφής ανάλογα με το κέφι τους. Ο αρχιτέκτονας που το εμπνεύστηκε, ο Dr. David Fisher, ορίζει την κατεύθυνση που δίνει το έργο του στην αρχιτεκτονική ως "Designed by Life, Shaped by Time". Σύμφωνα με τον Δρα Fisher, αυτά τα κτίρια θα είναι σχεδιασμένα από όλους μας και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες μας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, την αντίληψή μας για την έννοια του design και πάνω απ' όλα τη διάθεσή μας - θα μας δίνεται για πρώτη φορά η ελευθερία παρέμβασης στην όψη του σπιτιού και της πόλης μας.
Αν δεν σας φτάνουν αυτοί οι λόγοι να ενθουσιαστείτε, σας έχω κι άλλους. Ο Δυναμικός Πύργος είναι και ο πρώτος ουρανοξύστης που είναι σχεδιασμένος να τροφοδοτείται σε ενέργεια αποκλειστικά από τον ήλιο και τον αέρα. Ίσως μάλιστα και να του περισσεύει και λίγη για τους διπλανούς. Ανεμογεννήτριες είναι τοποθετημένες μεταξύ των περιστρεφόμενων ορόφων και οι οροφές του κτιρίου, που με την περιστροφή υπολογίζεται ότι το 20% της επιφάνειας καθεμιάς τους θα είναι εκτεθειμένη στο φως, είναι επιχρισμένες με υλικά που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια. Το εσωτερικό είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά. Τέλος, ο πύργος θα συναρμολογηθεί από προκατασκευασμένα κομμάτια, μειώνοντας έτσι την απαιτούμενη ενέργεια, τον χρόνο κατασκευής και το κόστος. Και πράσινος λοιπόν ο πύργος.
Το κτίριο στο Ντουμπάι υπολογίζεται να τελειώσει το 2010. Ένα άλλο αντίστοιχο σχεδιάζεται να φτιαχτεί στη Μόσχα.

Περισσότερες πληροφορίες - καθώς και μια φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά διαμερίσματος στον πύργο του Ντουμπάι - μπορείτε να βρείτε στο σάιτ του αρχιτέκτονα Dynamic Architecture, το οποίο, για να γκρινιάξω και λίγο, με απογοήτευσε πάρα πολύ με την παλιομοδίτικη όψη του και την ξεπερασμένη τεχνική του. Μα είναι δυνατόν να πακετάρει κανείς τόσο ξενέρωτα ένα τόσο ευρηματικό προϊόν; Όμως για μια φορά ακόμα νίκησε το περιεχόμενο! Πόσο λέτε να πάει το κινούμενο τετραγωνικό στο Ντουμπάι;

Τέλος, για όσους από σας άνοιξε την όρεξη η εισαγωγή, να και η λίστα των κτιρίων που έγιναν η αιτία γι αυτό το ποστ: (Για φωτογραφίες ανοίξτε τους συνδέσμους)


9 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

ωωωωωωω γαμηστερότατο ποστ, μπράβο e!
οι πύργοι φανταστικοί, αν κ δεν θα λεγα το ίδιο κ με τα υπόλοιπα κτήρια(εκτός απ' το πρώτο που μου αρέσει πάρα πολύ)

Shiroi Taka είπε...

Φανταστικό post!..Έρχεται ο φίλος για καφέ. Θες να δεις το ηλιοβασίλεμα, τον ρωτάς. Βαριέμαι να σηκωθώ, σου απαντά. Κανένα πρόβλημα λες και απλά περιστρέφεις το σπίτι...Αλλά, δεν θα ήθελα να μάθω πόσο κοστίζει...

a1pha είπε...

Η επόμενη έκδοση:
Έρχεται ο φίλος για καφέ. Θες να δεις το ηλιοβασίλεμα; τον ρωτάς. Βαριέμαι να σηκωθώ, σου απαντά. Κανένα πρόβλημα λες και απλά μετακινείς τον ήλιο!

Η μεθεπόμενη έκδοση:
Όσα κτίρια βρίσκονται δίπλα-δίπλα και είναι συμβατά μεταξύ τους, θα μπορούν να ανταλλάζουν ορόφους. Έτσι, σήμερα ο όροφός σου βρίσκεται στο κτίριο Α, αύριο βρίσκεται στο κτίριο Β.

mafaldaQ είπε...

Τέλειο post e. Έχω και μια ιδιαίτερη αδυναμία στην αρχιτεκτονική. Ξεχάστηκα πολύ ώρα στα διάφορα Links :)!

Όσο για shiroi & a1pha... Lol ρε σεις...

e. είπε...

Άντε παιδιά, πότε μετακομίζουμε;

efou είπε...

ωραίο, πολύ μ'αρέσουν αυτά!!
το Wonderworks δεν είναι πολύ λολ???
να πω επίσης, για όσους δεν το ξέρουν, ότι το Torre Galatea είναι το πρώην σπίτι, νυν μουσείο του Dali, που είναι πραγματικά εντυπωσιακό τόσο απ'έξω όσο κι από μέσα, κι επειδή στη φώτο δε φαίνεται πολύ καλά, αυτά τα εξογκώματα που έχει στους τοίχους του είναι τσουρεκάκια, που είναι παραδοσιακά της πόλης Figueres!! ήταν τρελός αυτός ο Νταλής!

Panigirtzou είπε...

Πολύ μ άρεσε! εγω θέλω να πάωωωωω! LOL!

karry είπε...

Εμένα για ένα περίεργο λόγο με ψιλοτρομάζουν αυτά τα κτήρια..

StrangeEmily είπε...

Επιστημονική φαντασία... τελείως!