10.3.09

Couchsurfing – Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο

Ας πούμε πως για κάποιο λόγο θα ταξιδέψετε εκτός Ελλάδας. Κλείσατε τα εισιτήρια σας, το ξενοδοχείο σας, κάνατε μια μικρή αναζήτηση στο internet και εντοπίσατε όλα τα must-see σημεία και events. Φτιάξατε μια μικρή (ελπίζω) βαλιτσούλα και φύγατε! Καλό σας ταξίδι και να περάσετε καλά. Όταν γυρίσετε να μου φέρετε πολλές φωτογραφίες να τις δω και να ζηλεύω.


Here's a quick graphical representation of where current Surfers are registered!
The network is growing quickly, adding about 1699 new members daily!


Κάποια στιγμή, για κακή σας τύχη, γυρίσατε πίσω. Πως περάσατε; Τέλεια. Πήγατε, όπου έλεγε ο τουριστικός οδηγός, που αγοράσατε στο αεροδρόμιο ή για τους πιο προνοητικούς σε βιβλιοπωλείο της πόλης σας. Πήρατε το sightseeing tour της πόλης, που επισκεφτήκατε; Φάγατε όπου πρότεινε ο οδηγός ή όπου σας πρότεινε ο ευγενικός receptionist και δοκιμάσατε όλα τα παραδοσιακά φαγητά; Πήγατε για καφεδάκι στα πιο τουριστικά μέρη και για ποτάκι εκεί που είδατε πολύ κόσμο; Μπράβο σας. Τέλεια. Το κάνω χρόνια τώρα και ξέρω πως είναι τέλεια. Νιώσατε λιγάκι τουρίστες; Ότι επισκεφτήκατε μια πόλη και είδατε, φάγατε, ήπιατε, περπατήσατε ότι μόνο οι τουρίστες ή όσοι δεν ξέρουν την πόλη, περπατάνε; Ναι έτσι είναι.



Αν είστε τυχεροί και μείνετε αρκετές μέρες, μπορεί και να ανακαλύψετε την πόλη, όπως της αξίζει. Αν έχετε κάποιο φίλο εκεί, θα σας βοηθήσει να την ανακαλύψετε καλύτερα. Πως θα σας φαινόταν αν είχατε έναν φίλο ή φίλη σε κάθε πόλη, που σκοπεύετε να πάτε; Έναν άνθρωπο, που μένει εκεί, που αναπνέει εκεί και ζει εκεί. Να σας υποδεχθεί σε ένα ξένο μέρος και να σας βοηθήσει σε ότι χρειαστείτε; Και όχι μόνο έναν αλλά ίσως και πολλούς. Και το απίστευτο; Να σας φιλοξενήσει στο σπίτι του. Στον καναπέ του.


«Πως ξεκίνησε το couchsurfing;», ρωτάω την Klo-klo, σε μια πρόσφατη συνάντηση μας. «Ως ιδέα δεν είναι καινούρια. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, πολλοί άνθρωποι δέχονταν να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους, πρόσφυγες. Υπήρχαν λίστες με τα σπίτια, που πρόσφεραν φιλοξενία και βοήθεια στους τραυματίες πολέμου και στον άμαχο πληθυσμό. Μετά από πολλά χρόνια δημιουργήθηκε το hospitality. Το επισκέφτηκα αλλά δεν με κέρδισε. Το couchsurfing με κέρδισε αμέσως.»


Στο site μπορείτε να βρείτε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα. Μοιάζει να είναι πιο πολύ τρόπος ζωής παρά μια διαδικτυακή κοινότητα.



Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη, για να γίνεις μέλος. Κάνεις εγγραφή, φτιάχνεις προσεκτικά και με αρκετές λεπτομέρειες το προφίλ σου και επιλέγεις τι τύπου couchsurfer θα είσαι. Αν το να φιλοξενήσεις έναν ξένο σπίτι σου, φαίνεται υπερβολικό, μπορείς πάντα να προσφέρεις στους επισκέπτες της έδρας σου, πολύτιμες πληροφορίες. Και φυσικά όταν ταξιδέψεις, μπορείς να ζητήσεις αντίστοιχη βοήθεια. Είναι όμως ασφαλές, να φιλοξενήσεις έναν ξένο;


«Είναι λιγάκι απίθανο να ταξιδέψει κάποιος τόσα χιλιόμετρα για να έρθει να σε σκοτώσει ή να σου κάνει κακό. Αν το ήθελε, μπορούσε να το κάνει και σπίτι του. Μην ξεχνάς ότι το να φιλοξενηθεί σε ένα σπίτι, που δεν ξέρει, είναι το ίδιο «επικίνδυνο» και για αυτόν όπως και για εσένα», μου λέει χαμογελώντας η Myrele όταν ρωτάω περί ασφάλειας.

"Φωτό από τα προηγούμενα meeting [...] στο δεύτερο είχαμε και το γάμο 2 Τούρκων που γνωρίστηκαν στο πρώτο meeting στο τουρκικό προξενείο στην Αθήνα."
το συνοδευτικό του panthiras για τις φωτογραφίες.

Και με τι κριτήριο επιλέγεις, που θα φιλοξενηθείς ή ποιον θα φιλοξενήσεις; «Εγώ προσωπικά κοιτάω το reference που έχει κάποιος εκτός της πόλης, που ζει. Διαβάζω τι είπαν οι προηγούμενοι για το συγκεκριμένο άτομο», λέει η Klo-klo. «Εγώ κοιτάω πολύ προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες φωτογραφίες. Μπορείς να καταλάβεις πολλά για έναν άνθρωπο, κοιτώντας τα μάτια του και γενικά τις φωτογραφίες του», λέει η Myrele.

Είχατε κάποια αρνητική εμπειρία; Είτε ως φιλοξενούμενοι, είτε ως φιλοξενητές; «Καμία. Και δεν έχω ακούσει κάποια. Έχω φιλοξενήσει 60 άτομα σε έναν χρόνο. Κάποιοι έτυχε να μείνουν 3 μήνες σπίτι μου. Με κάποια άλλα άτομα, περνούσα τόσο καλά, που πήγαμε διακοπές μαζί. Δεν έγινε κάτι κακό και να φανταστείς ότι μόλις φτάσει ο φιλοξενούμενος μου, δίνω τα κλειδιά και φεύγω γιατί έχω σχολή και μαθήματα και υποχρεώσεις», λέει η matina30.


Εγώ, που δεν θέλω πολλά για να «ψηθώ», για να δοκιμάσω μια καινούρια εμπειρία, έγινα μέλος τον Αύγουστο του 2008 αλλά «ενεργοποιήθηκα» από ένα μήνυμα της Vanidio, που με καλούσε να συμμετέχω σε μια συνάντηση, για να οργανωθούμε οι Θεσσαλονικείς, για τo 3rd Greek-Turkish meeting at Thessaloniki. Τώρα πλέον, έχω φιλοξενήσει την γλυκύτατη Wendla και περάσαμε 4 φανταστικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, έχω πάει σε 4 συναντήσεις για τη διοργάνωση του meeting και ανυπομονώ να έρθει η Παρασκευή 13 Μαρτίου για να συναντηθώ με 100 τουλάχιστον couchsurfers από Ελλάδα και Τουρκία.

Στο meeting, εγώ θα φιλοξενώ ένα ζευγάρι αμερικανών και τον panthiras, που είναι ένας από τους Country Ambassadors και μου έστειλε όλες αυτές τις φωτογραφίες. Tον ευχαριστώ πολύ για όλη τη συνεργασία! Εκτός από τη σπεσιαλιτέ, που περιμένω, θα τον ανακρίνω διεξοδικά για το Ελληνικό couchsurfing και όχι μόνο και θα ετοιμάσω ένα ακόμα post, μετά το meeting, με περισσότερες λεπτομέρειες. Ότι απορίες έχετε, παρακαλώ να τις γράψετε εδώ, για να έχω απαντήσεις! Ο panthiras φαίνεται άνθρωπος ανθεκτικός σε ειδικές ανακρίσεις.

Στο meeting, επίσης θα συμμετέχει και ο κούνελος, που έγινε couchsurfer πρόσφατα σχετικά αλλά και ο βετεράνος mmjrules! Άντε και του χρόνου και εσείς!

8 σχόλια:

ZlatkoGR είπε...

Τζαμάτο post! Άιντε, θα σας δούμε στο Ελληνοτουρκικό! :-)

zero2one είπε...

Νομίζω ότι από τα παραπάνω φαίνεται πως το couchsurfing είναι πάνω από όλα μια νοοτροπία (και εμπειρία) ζωής!

mafaldaQ είπε...

@Zlatko: Χάνω βέβαια ένα όλοκληρο ΠΣΚ από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αλλά χαλάλι του!

@zero2one: Μόλις με ενημέρωσε έγκυρη πηγή πως η σπεσιαλιτέ του panthira είναι σπανακόπιτα! Και θα έρθει από Αθήνα :)! Σε πρόλαβαν αγαπητέ :). Σκέψου το πάντως... Μπορείς! Όχι για την πίτα! Γενικά.

Shiroi Taka είπε...

Καλά να περάσετε στο Ελληνοτουρκικό!! Ώστε, σπανακόπιτα, ε;;;

bunnysuicides είπε...

πολύ ωραίο κορούλι! γγγγαμάτα θα περάσουμεεεεεεεεεε!!!

efou είπε...

πολύ έχω στενοχωρηθεί που μου πέσαν όλα μαζεμένα και δε θα μπορέσω να είμαι πολύ μαζί σας, δεν πειράζει όμως, στο επόμενο ελληνοτουρκικό στην Τουρκία :-Ρ
να περάσετε τέλεια!!

Panigirtzou είπε...

πολύ ωραίο ποστ! Μπράβο! Καλό συνέδριο λοιπόν!

StrangeEmily είπε...

Λοιπόν αυτή την ιδέα την είχα πρωτοδιαβάσει σε ένα post που έκανε... δεν θυμάμαι ποιος στο ελληνικό forum του bookcrossing! Και όχι άδικα γιατί και αυτό κάτι σαν καναπο-crossing δεν είναι;

Πολύ ενδιαφέρον που διαδίδεται κι εδώ, γράψε μας και για το meeting, αν θέλεις, όταν συναντηθείτε με το καλό!