25.2.09

Tronsmo

Δύο μαρτυρικές ώρες σε πολυτελές καφέ με πιάνο,
πολλοί μακροσκελείς μονόλογοι για χελώνες, eurovision κ τα ποσοστά αυτοκτονιών στον αρκτικό κύκλο,
ένα παθιασμένο εγκώμιο για την Άννα Βίσση,
πολύ κρύο,
και ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!


Δηλαδή όχι ακριβώς το καλύτερο, ήθελα όμως να κάνω πιο πιασάρικη την πρώτη παράγραφο.

Ήταν μια κρύα νύχτα του Δεκέμβρη στο μακρυνό Όσλο, όπου όπως η μισή παγκόσμια διαδυκτιακή κοινότητα γνωρίζει, είχαμε πάει για Χριστούγεννα εγώ και η συμπλόγκερ efou. Επειδή είμαστε πολύ κοινωνικά άτομα, η ψυχή της παρέας, η χαρά της ζωής, το πνεύμα των Χριστουγέννων(άσχετο) αλλά και γεννημένοι bookcrossers, είχαμε στείλει μήνυμα στο σκανδιναβικό forum του bookcrossing πως καταφθάνουμε, για να γνωρίσουμε τους βόρειους βιβλιολάτρεις. Τελικά μία μόνο μπόρεσε να έρθει, μα ήταν (υπέρ)αρκετή.

Εκτός από βιβλία, δεν της είχαμε φέρει κάτι από Ελλάδα, γι' αυτό τη στήσαμε μισή ώρα, να 'χει κάτι να μας θυμάται.
Κι αυτή όμως, έδωσε τον καλύτερο της εαυτό, με ένα φοβερό ρεσιτάλ πολυλογίας για όλα τα βαρετά θέματα του κόσμου.

Σε κάποια φάση άφησα τα δύσκολα στην efou και "αποσύρθηκα" να κοιτάζω το συντριβάνι για να περάσει ο πονοκέφαλος. Βαριεστημένα απάντησα ένα "Neil Gaiman",
απαντώντας μάλλον στην πρωτότυπη ερώτηση "ποιός είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;"
"Α, το αγαπημένο βιβλιοπωλείο του Gaiman είναι εδώ, λίγο πιο κάτω"!
Γιατί είμαστε ακόμα εδώ είπαμε;


Το βιβλιοπωλείο Tronsmo είναι σίγουρα ένα απ' τα πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία του Όσλο και όλης της Νορβηγίας. Ιδρύθηκε το 1973, και έχει συνδυάσει τ' όνομα του με τον ποιητή Allen Ginsberg που ισχυριζόταν πως είναι το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου, και τον συγγραφέα Neil Gaiman, που το θεωρεί ένα απ' τα καλύτερα.

Αν περιμένετε να δείτε κάτι εντυπωσιακό σε μέγεθος και ντιζάιν, καλύτερα να επιστρέψετε στον Παπασωτηρίου. Μικρό, με μια απλή τζαμαρία, ξύλινα ράφια και κλειστοφοβικό υπόγειο, δεν είναι πως "βγάζει μάτι". Η ουσία του όμως είναι αλλού.

Σαφώς πολιτικοποιημένο, με πολύ μεγάλο αριθμό πολιτικών βιβλίων που αφορούν τόσο τον δυτικό όσο και τον "τρίτο" κόσμο, το φεμινιστικό κίνημα, την παγκοσμιοποίηση, την pax americana, με μια ροπή προς τα αριστερά. Διαθέτει μεγάλη γκάμα gay και λεσβιακής λογοτεχνίας, βιβλία τέχνης -κυρίως φωτογραφίας- και παιδικών βιβλίων. Διάσημο όμως είναι για το υπόγειο του, που είναι γεμάτο κόμιξ!


Ευχάριστη έκπληξη, τα περισσότερα βιβλία ήταν στ' αγγλικά, και οι τιμές υψηλές για τα νορβηγικά δεδομένα, χαμηλές για τα ελληνικά(χμμμ). Φυσικά γίναμε πωπός και εσώρουχο(sic) με τους υπαλλήλους, που μόλις έμαθαν πως είμαστε Έλληνες άρχισαν να μας "πετάνε" ελληνικές λεξούλες, ονόματα και φράσεις. Και εννοείται πως έγινα και εκεί ρεζίλι, όταν προσπαθώντας να θυμηθώ ένα Νορβηγό συγγραφέα να τους ευχαριστήσω, μου ήρθε και δυστυχώς το άφησα να βγει κιόλας, ο Knut Hamsun, ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος συγγραφέας στη Νορβηγία, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να ειπωθεί είναι πως το Tronsmo είναι ανεξάρτητο, δεν ανήκει σε καμία αλυσίδα βιβλιοπωλείων. Αυτό του στοίχησε, αφού λίγα χρόνια πριν, ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Μόλις έγινε γνωστό, οι Νορβηγοί -οι οποίοι είναι και φανατικά βιβλιόφιλοι- άρχισαν να δηλώνουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη τους στο αγαπημένο Tronsmo. Σε μία τελευταία προσπάθεια οι ιδιοκτήτες έκαναν μια καμπάνια που έλεγε: "δεν αρκεί να μας στηρίζετε, πρέπει να αγοράζετε κιόλας!" και το θαύμα έγινε, όπως είπε και η πολυλογού φίλη μας, πλέον είναι πάντα γεμάτο..!


13 σχόλια:

karry είπε...

καλό! :)

deadendmind είπε...

Αααα, o Neil κάτι ξέρει! Ψωνίσατε εσείς κουνελάκια;
(θέλω κι εγώ υπόγειο γεμάτο comics!)

ZlatkoGR είπε...

Όχι ότι έχω καταλάβει γιατί είναι τόσο υπεργαμάτο, για να είμαι ειλικρινής, αλλά nice! :P

bunnysuicides είπε...

θενκς karry!

εννοεί πως ψωνίσαμε, πήρα κ κόμικ(αλλά μου βγήκε βλακεία)! α, νομίζω πως όλοι θέλουν ένα υπόγειο με κόμιξ demoula!

zlatko, τι δεν κατάλαβες? αφού το είπε ο gaiman!!! σοβαρά τώρα, δεν ξέρω αν είναι όντως ένα απ' τα καλύτερα του κόσμου, πάντως είναι σίγουρα το καλύτερο που έχω πάει εγώ.

efou είπε...

ωραία παρουσίαση του Tronsmo κούνελε, αλλά ακόμη πιο ωραία η παρουσίαση του μαρτυρικού καφέ με τη Νορβηγίδα bookcrosser, lol!

βασικά Zlatko, δε θα μπορούσα να πω κάτι παραπάνω απ'αυτά που είπε ο κούνελος για το βιβλιοπωλείο, αλλά ήταν πραγματικά γαμάτο, χωρίς να μπορείς ακριβώς να εξηγήσεις το γιατί :-Ρ

η ιστορία πάντως με την παρά λίγο χρεωκοπία του Tronsmo, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα (η μόνη βασικά) και συγκινητική όπως μας την είπε η Νορβηγίδα!

ZlatkoGR είπε...

@efou & κούνελο
Με φωτίσατε ρε, thanks! :P

Boneapart είπε...

Μιας και ανέφερες το Γκίνσμπεργκ και επειδή ο καθένας βρίσκει "άλλα" ερεθίσματα στο ίδιο post... αξίζει να διαβάσετε (και ακόμη καλύτερα να ακούσετε) το "Ουρλιαχτό" από τον ίδιο το Γκίνσμπέργκ.

http://www.poets.org/viewmedia.php/prmMID/15308

Πόσο επίκαιρο!

I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked...

efou είπε...

wow! πολύ δυνατό και η 'απαγγελία' γροθιά στο στομάχι!
δεν είχα διαβάσει τίποτα δικό του, ευχαριστώ για την προτροπή!

bunnysuicides είπε...

efou, ακόμα θυμάμαι εκείνο το τσιγάρο που κάναμε όταν χωριστήκαμε. απ' τα πιο απολαυστικά της ζωής μου!

ευχαριστώ boneapart, όντως πολύ δυνατό.

mafaldaQ είπε...

Ωραία παιδακια! Εντάξει και εγώ όπως ο zlatko δυσκολεύομαι να το "νιώσω" ως το καλύτερο αλλά είναι πολύ ωραία η παρουσίαση του.

Panigirtzou είπε...

Ωραίο!!

NdN είπε...

Θα φροντίσω και εγώ να περάσω από το βιβλιοπωλείο κάποιο στιγμή που θα περάσω από το Οσλο (το ταξίδι προγραμματίζεται) για να δω τα κόμιξ! :)

bunnysuicides είπε...

mafalda panigirtzou θενκς!

NdN βρίσκεται πίσω απ' τη National Gallery(μη τη χάσεις, ο munch όλα τα λεφτά) να πας κ να πεις κ ένα γεια από μένα!