6.1.09

Ανακυκλώνοντας τις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης

Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης. Αν το κάνουμε, είναι καλό και να τις ανακυκλώνουμε.

1. Γιατί είναι καλό και ποιος φορέας είναι υπεύθυνος;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτοί οι λαμπτήρες να μην καταλήγουν στο περιβάλλον, γιατί αν καθένας από αυτούς περιέχει ελάχιστη ποσότητα υδραργύρου, όλοι μαζί πεταμένοι ανεξέλεγκτα στις χωματερές μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν απειλή για το περιβάλλον. Στην Ελλάδα την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων εξοικονόμησης όπως και συσκευών αναλαμβάνει η εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.». Η εταιρεία αυτή κανονικά έχει συμβληθεί με τους δήμους και διαθέτει 141 σημεία απόθεσης σε όλη την Ελλάδα. Στο site www.electrocycle.gr μπορείτε να βρείτε αν ο δήμος είναι συμβεβλημένος και σε ποια σημεία μπορείτε να παραδώσετε τις χρησιμοποιημένες λάμπες σας. Θα προτείναμε, πάντως, αν ο δήμος σας δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών να ζητήσετε να το κάνει με ένα τηλεφώνημα. Ετσι θα πιέσετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί επιτέλους.

(Πηγή)

2. Πάει καλά. Και που ακριβώς να τους πάω για ανακύκλωση;


~

Η ιστορία αυτής της ανάρτησης:

Μου κάηκε πριν ένα μήνα μια λάμπα χαμηλής κατανάλωσης. Επειδή το ήξερα ότι πρέπει να ανακυκλωθεί με ειδικό τρόπο, χωρίς όμως να ξέρω ακριβώς τον τρόπο, την ακούμπησα στο τραπέζι του σαλονιού και είπα να το ψάξω. Επί έναν ολόκληρο μήνα(!) μπαίνοντας και βγαίνοντας, έβλεπα τη λάμπα κι έλεγα "μωρέ, να θυμηθώ να το ψάξω", αλλά δεν το έκανα. Ε, πριν από λίγο το έκανα. (-:

Και μάλιστα, επειδή είχε και ο γαμπρός μου 1-2 τέτοιες λάμπες καμένες, είπα να του στείλω ένα e-mail με τα αποτελέσματα των ερευνών.

Άρχισα να γράφω το μήνυμα, ύστερα όμως σκέφτηκα ότι μάλλον το θέμα ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο και τελικά αποφάσισα να το δημοσιεύσω εδώ!

2 σχόλια:

mafaldaQ είπε...

Και καλά έκανες. Όλοι έχουμε τέτοιες λάμπες και αφού το κάνουμε το καλό προς το περιβάλλον, που τις επιλέγουμε, ας το κάνουμε ολοκληρωμένα :)

efou είπε...

χρήσιμες πληροφορίες, ευχαριστούμε!