14.1.09

Ο Alexey Titarenko και τα συννεφένια πλήθη.

Σε κάποιες μαύρες (ή απλώς νυσταγμένες) στιγμές μου, όταν π.χ. μπαίνω σε γεμάτο τρόλεϊ με κλειστά παράθυρα ή προσπαθώ να περπατήσω σε δρόμους με κοσμοσυρροή, έχω τακτικά την αίσθηση ατμόσφαιρας κλειστοφοβικής ταινίας τρόμου à la Carpenter, ή έστω της αργής ονειρικής σεκάνς με τα πλήθη να μετατρέπονται σε θολές, ασαφείς κινούμενες μάζες.
Με μεγάλη μου έκπληξη και χαρά βρήκα την αίσθηση αυτή καταγραμμένη σε φωτογραφίες του Alexey Titarenko και σπεύδω να τις μοιραστώ μαζί σας!

Οι φωτογραφίες που με τράβηξαν ανήκουν κυρίως στις συλλογές "City of Shadows", "Black & White magic of St. Petersburg" και "Time Standing Still" και παρά την εισαγωγή μου δεν δίνουν πάντα την αίσθηση απειλής. Ίσως να αποδίδουν το αποτύπωμα που αφήνουμε στο πέρασμά μας, ανάλογα με την διάθεση - του πλήθους - πρωταγωνιστή αλλά και του θεατή.
Πάλι τα λέω μπερδεμένα όμως, οπότε καλύτερα να δείτε μόνοι σας τις φωτογραφίες.









Στις συλλογές αυτές έχω την εντύπωση ότι βρίσκω την ατμόσφαιρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (αν και κάποιες από αυτές είναι τραβηγμένες μεταγενέστερα και πάντως όλες ανήκουν στην μετά - περεστρόικα εποχή). Δείτε τις εικόνες της Πετρούπολης και ίσως καταλάβετε τι εννοώ...







Ο χρόνος μένει ασάλευτος και οι άνθρωποι περνούν σαν σύννεφα.







Τέλος, για να ολοκληρώσω την αίσθηση κομμουνιστικής Ρωσίας, να κι ένα δείγμα από την νομενκλατούρα των συμβόλων:



Στο σάιτ του φωτογράφου θα δείτε κι άλλες σειρές φωτογραφιών, της Αβάνας και της Βενετίας, που αν και είναι παρόμοιας λογικής και τεχνικής δίνουν μια διαφορετική αίσθηση. Ίσως την εντύπωση του φωτογράφου για το χρώμα της πόλης.
Alexey Titarenko, photography

5 σχόλια:

efou είπε...

πολύ ωραίο και ατμοσφαιρικό ποστ!
όταν θα έχω χρόνο θα τον ψάξω περισσότερο αυτόν τον Titarenko, φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον! ευχαριστούμε!

karry είπε...

ωραίο e. ... και έμαθα τι σημαίνει νομενκλατούρα (κοίταξα λεξικό :) )

mafaldaQ είπε...

Πέρσι στην Photosynkyria/photobiennale είχε μια έκθεση στη στοά Μπεζεστένιου, που είναι ένα πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό κτίριο. Πολύ ωραίο post και πολύ ατμοσφαιρική φωτογραφία!

Στοχαστης είπε...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ! Φοβερή ατμόσφαιρα, καταπληκτικό concept στα portfolios του, πραγματικά υπέροχος! Συγχαρητήρια για το ποστ, τίποτ'άλλο!

e. είπε...

Χαίρομαι που σας άρεσε παιδιά. Κι εγώ εντυπωσιάστηκα πολύ με τη δουλειά του, θα έχω το νου μου από δω και πέρα μήπως ξανακάνει καμιά έκθεση στην Ελλάδα.

@karry - είδες πώς φαίνονται οι νεώτερες γενιές; ενώ αυτοί που μεγάλωσαν μέσα στη μεταπολίτευση αυτή την ορολογία την παίζουν στα δάχτυλα :)